0605229952 Nemamo opciju na rate i kartice. Isporuka po Srbiji. Radno vreme 10 -18h. Porudžbine van radnog vremena direktno preko sajta ili putem sms-a.

iPhone 14 pro Max Test

25.01.2023. // Proizvođač: Apple

iPhone 14 Pro Max Cena klikom na link:

Pro linija je dizajnirana za one koji kupuju najnovije vodeće modele po najvišoj ceni. Manji model je dizajniran za one koji u manjoj meri gledaju filmove, konzumiraju sadržaj. Pro Max za one koji, figurativno govoreći, žive sa uređajem. Razlika u veličini izaziva potpuno drugačiju percepciju ovih uređaja, uprkos činjenici da su iznutra de facto isti (razlikuje se vreme rada i kapacitet baterije). Kompaktni 14 Pro i ekstra veliki 14 Pro Max.

Zbog činjenice da je cena ovih uređaja u 2022. godini najveća u odnosu na prethodnu generaciju i konkurente, ovo su uređaji za one koji su navikli na iPhone i ne žele da pređu na nešto drugo.

Poslednjih godina, za sve proizvođače, nova generacija vodećih modela donosi malo u poređenju sa prethodnom. Potpuno isti pristup važi i za iPhone, u četrnaestim modelima izrez na ekranu pretvorio u ostrvo, sami ekrani su malo poboljšani, a dodata je i dugi niz godina očekivana funkcija AlwaysOn Display. Nova generacija kamere sa rezolucijom od 48 megapiksela, ali u praksi najverovatnije nećete videti razliku u kvalitetu slika.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Počnimo sa jednostavnim, odnosno materijalima izrade. Kao i ranije, imamo šasiju od nerđajućeg čelika, hromiranje je visokog kvaliteta, a čak i pri udarcima gotovo je nemoguće oštetiti gornji sjajni sloj. Imam par ogrebotina od mesec dana korišćenja uređaja bez kućišta, ali nisu suštinske.

Boja bočnih strana odgovara boji uređaja koji ste odabrali, ali sa metalnim sjajem. Otisci prstiju su uvek vidljivi na bočnoj strani, ali to je ako ne koristite futrolu.

Ne sviđa mi se dizajn izabran prošle godine zbog njegove ergonomije: pravougaono telo, ravne i iseckane linije, ivice urezane u ruku. I ako kod manjeg Pro modela ovo nije toliko primetno zbog veličine, onda je kod Pro Max-a neprijatnost kućišta očigledna - ovo je najgora ergonomija među svim modelima poslednjih godina.

Blok kamere je napravljen izbočenim. Kada uređaj leži na stolu na zadnjoj strani, jedinica kamere ga podiže.

Na levoj strani se nalazi klizač za menjanje režima rada, ispod su dva odvojena tastera za jačinu zvuka. Na desnoj strani je veliko dugme za uključivanje/isključivanje, odmah ispod je slot za SIM karticu. U kineskim verzijama, slot podržava dve nanoSIM kartice, američki modeli imaju ulaz umesto SIM slota.

Na dnu se nalazi zvučnik, tu je Lightning konektor (prelazak na USB Tip C je tek u narednoj generaciji).

Nema nikakve dileme što se tiće kvaliteta izrade, zadnje staklo ima satensku završnu obradu, na njemu nema tragova ruku.

Ekran je takođe prekriven staklom pod nazivom Ceramic Shield, potpuno istim koje smo videli u prethodnim modelima. Nedostatak je što je staklo prekriveno malim ogrebotinama, vidljive su na svetlosti. Ali sa druge strane, otpornost na pad je veća nego pre nekoliko godina, tako da ovaj plus pokriva manje estetske nedostatke.

Ekran

Hajde da brzo pogledamo tehničke specifikacije (daću ih za Pro Max, za običan Pro, pogledajte tabelu iznad): 6.7 inča, 1290x2796 piksela (19.5: 9), OLED, 460 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, keramičko zaštitno staklo, HDR10+, brzina osvežavanja 1-120Hz, 2000 nita na otvorenom.

Kao i ranije, Samsung je dobavljač ekrana. Nažalost, Apple nastavlja da štedi novac i bira ekrane na osnovu brojnih karakteristika, ali štedi na onome što potrošač ne vidi. Dakle, ekrani nemaju poseban DSP, odnosno implementiran je isti AlwaysOn Display režim na račun procesora uređaja, što dovodi do povećane potrošnje energije. Sa druge strane, nije bitno kako prikazati sliku, na delu ekrana ili na celom ekranu – potrošnja energije ne zavisi od toga. Otuda ogromna slika u pasivnom režimu, ako ste omogućili ovaj režim.

U automatskom režimu za podešavanje osvetljenosti u prostoriji, uređaj proizvodi do 1600 nita (maksimalna vrednost), na suncu - do 2000 nita. Tipična vrednost je do 1000 nita sa prilagodljivim podešavanjem. Ovo je dovoljno za oči, dobijate sliku dobrog kvaliteta i rezolucije u svim uslovima.

Nedostaci uključuju velike okvire oko ekrana, kao i izrez koji kvari utisak o uređaju i de facto smanjuje dijagonalu. Apple je odlučio da se poigra sa izrezom, dodao je animaciju i nazvao opciju Dynamic Island. U stvari, ovo je veoma čudna odluka, kada jednostavno maskiraju nedostatak ekrana.

Nema mnogo koristi od ovakvog rešenja, više bih voleo da ekran ima samo uredno ugrađenu i malu kameru. Ali pošto Apple ne želi da kupi ekrane sa senzorom otiska prsta (skupo za kompaniju), morate da nastavite da koristite FaceID, koji daleko zaostaje za tržištem u smislu pogodnosti.

Dakle, FaceID samo sa iOS 16 je počeo da prepoznaje lice u pejzažnoj orijentaciji uređaja, u mraku, kao i ranije, možda neće raditi, moraćete da ukucate kod na tastaturi. Jednom rečju, postoji mnogo ograničenja, a sve zbog uštede na alternativnim metodama biometrije.

Ne bi trebalo da tražite 120Hz opciju u podešavanjima ekrana, ona je skrivena veoma duboko. Razlog je taj što Apple nije pravilno implementirao ovaj režim. U većini standardnih aplikacija i interfejsa, 120Hz nije moguće postići. Svako ko je koristio vodeći Android odmah će primetiti da Apple-ov vodeći interfejs slabije reaguje u većini situacija kada se koristi tokom dužeg vremenskog perioda. Razlog je veoma prilagodljiv režim koji ne možete ni na koji način da konfigurišete. Podešavanja ekrana su veoma oskudna, pogledajte ih.

Dakle, u krajnjoj liniji, možemo reći da je ekran veoma dobar, ali ima niz ugrađenih ograničenja koja utiču na ukupnu percepciju pametnog telefona.

Baterija

Jedna od najvećih prednosti iPhone-a je trajanje baterije. Optimizacija sistema je takva da, uz sve ostale stvari, iPhone traje mnogo duže od bilo kog drugog pametnog telefona. To se postiže agresivnim upravljanjem napajanjem, kada se sve aplikacije ubijaju u pozadini. Za mene je ovo problem, jer kada počnete da otpremate datoteke na oblak, morate da držite ekran uključen i aplikaciju otvorenu, inače se ništa neće dogoditi i moraćete da počnete iznova. Za one koji s vremena na vreme koriste pozadinske procese, ovo neće biti problem.

Punjač nije uključen, ali uređaji podržavaju USB Pover Deliveri 2.0. Brzo punjenje može biti do 27W. Veličina baterije kod 14 Pro modela je 3200 mAh, kod 14 Pro Max je 4323 mAh. Brzina punjenja je primetno sporija nego kod Android uređaja. Uzmite punjač od 20W - vreme punjenja će biti 90 minuta za prvi, 102 minuta za drugi pametni telefon.

Sa punjačem od 25W, Pro Max-u je potrebno 126 minuta da se napuni, dok je za poslednjih pet procenata potrebno oko 22 minuta. Ako uzmete punjač od 65W, vreme punjenja će biti oko 110 minuta. I ovo je razočarenje u poređenju sa drugim modelima, ovde nije sve tako dobro.

Bežično punjenje za Apple je takođe uvek predstavljalo problem, uređaj se previše zagreva i toplota se ne uklanja efikasno. Nativno punjenje ima maksimalnu snagu od 15W, ali je zbog zagrevanja u principu nedostižno. Punjači nezavisnih proizvođača daju snagu ne veću od 7.5 vati. Na primer, baterija od 10.000 mAh ne može da napuni 100% Pro Max (74%), vreme punjenja prelazi 4.5 sata!

Reverzno punjenje je takođe odsutno, jer kompanija štedi na osnovnim stvarima za vodeći model.

O radnom vremenu. Standardni 14 Pro izdrži do večeri uz aktivan rad (5 sati vremena za ekran), kod Pro Max-a je oko plus jedan sat vremena za ekran. Važno je napomenuti da se mnogi korisnici rukovode podacima iz standardnog uslužnog programa, ali on ne daje prave informaicje. Na primer, za jedan sat tokom video poziva, prikazuje dva sata rada ekrana.

Definitivno ne morate da verujete ovim podacima, pa se samo vodite činjenicom da će uređaj raditi dugo vremena, ali ne u nedogled.

Dozvolite bilo kom drugom proizvođaču da ima tako ružan softver za praćenje vremena, sporo punjenje i pregrevanje bežičnim putem, pa bi bio razapet zbog toga. Ali u slučaju Apple-a, vlasnici zatvaraju oči i govore da su stvari svuda iste, što, naravno, nije tačno.

Čipset, memorija, performanse

Svake godine čujemo standardnu mantru da je Apple izdao najbrži procesor na planeti. S obzirom da su svi procesi u pozadini uglavnom uništeni, sintetički testovi nemaju smisla. Štaviše, svi proizvođači veštački ograničavaju performanse interfejsa, jer je prebrz rad neprijatan za ljudsko oko.

Ono što mi se ne sviđa kod iPhone-a je to što adaptivni režim ekrana (120Hz) ponekad ne uspe, pojavljuju se frizovi (lojalni vlasnici iPhone-a ih ne vide direktno, ignorišu ih). Brzi procesor ima manu pregrevanja, uređaj se zagreva i u normalnim zadacima, što je jasno vidljivo.

Ogroman minus je 6GB RAM-a, agresivno zatvaranje pozadinskih procesa, na primer, obeleživači u pretraživaču.

Brzina rada sa memorijom je dobra, pri kupovini takvih uređaja treba uzeti opciju od 256GB, danas je optimalna. S druge strane, u slučaju iPhone 14 Pro, možda ćete biti u redu sa osnovnim modelom, nećete morati da uzimate nešto drugo.

Opcije komunikacije

Sve je tipično za iPhone, ništa više nećete dobiti. NFC se koristi samo za Apple Pay.

Kamera

Prednja kamera sa rezolucijom od 12 megapiksela, poznata je sa iPhone 14 modela, ovde nema ništa novo.

Ali glavna jedinica kamere je dobila ažuriranje, glavni modul po prvi put Quad Bayer (ono što su drugi proizvođači savladali pre mnogo godina). Hajde da pogledamo specifikacije sistema kamera:

Glavna: kamera sa 4 modula
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.