Meizu MX6 Test

07.10.2016. // Proizvođač:

Pregled smart telefona Meizu MX6

Karakteristike

 • Korišćeni materijali: metal, staklo, plastični umetci
 • Operativni sistem: Android 6.0, Flyme 5.2
 • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (TD / FDD-LTE 1/3/7), DualSIM (nanoSIM)
 • Ekran: IPS LCD (Sharp), dijagonala 5.5 inča, rezolucija 1920x1080, 404 ppi, automatsko podešavanje nivoa osvetljenja, zaštitno staklo 2.5D
 • Platforma: MediaTek Helio X20
 • Procesor: deset jezgara, 64-bitni, četiri jezgra Cortex-A53 radnog takta 1.4 GHz, + četiri jezgra Cortex-A53 radnog takta 1.9 GHz, + dual-core Cortex-A72 radnog takta 2.3 GHz
 • Grafika: Mali T880 (četiri jezgra)
 • RAM: 4 GB
 • Interna memorija: 32 GB
 • Slot memorijske kartice: nema
 • Glavna kamera: 12MP, 6 sočiva, f / 2.0, fazni autofokus, veličina piksela 1.25 mikrona, dual LED blic, video se snima u 4k
 • Prednja kamera: 5MP, f / 2.0, video se snima u 1080p
 • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac) Dual-Band, Bluetooth 4.0 (LE), konektor USB Type C (USB 2.0, MHL) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
 • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
 • Opciono: skener otiska prsta mTouch 2.1, akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
 • Baterija: 3060 mAh
 • Dimenzije: 153.6 x 75.2 x 7.25 mm
 • Masa: 155 grama

Prodajno pakovanje

 • Smart telefon
 • Punjač 2 A
 • USB-kabl (Type-C)
 • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
Uvod

Meizu je kako je to običaj za modele ove kompanije premijeru modela MX6 održao u Pekingu krajem meseca jula. Sledećeg dana ovaj model se već pojavio u prodaji pa ovaj test je ipak malo više od prvog pogleda na uređaj.

MX linija modela kompanije Meizu je donekle eksperimentalna: budući modeli će dobiti nove funkcije ili originalne tehničke parametre i buduće inovacije će biti dostupne na svim uređajima kompanije, posebno u okviru Pro serije modela.

Ako govorimo o modelu MX6 njegova ključna karakteristika je kamera koja je bazirana na 12MP senzoru IMX386 kompanije Sony. Meizu navodi da je reč o prilagođenom senzoru posebno pripremljenom za model MX6. Možemo sa punim uverenjem govoriti o tome da je kamera u okviru ovog uređaja najbolja među svim Meizu telefonima predstavljenim do dana današnjeg.

Druga stvar, ništa manje interesantna je matrica ekrana. Reč je po našem mišljenju takođe o jednoj od najboljih matrica ekrana koje su dostupne na modelima kineske kompanije.

Dizajn, veličina, kontrole

Najnoviji modeli kompanije Meizu su malo različiti jedni od drugih. Model MX6 je gotovo kompletna kopija modela Pro 6, sa jedinom razlikom je to što je blago većih dimenzija i poseduje okrugli blic sa laserskim fokusom. Dimenzije novog modela su 153.6x75.2x7.25mm što ga čini relativno kompaktnim i tankim modelom dok je njegova masa 155 grama što ako se ima u vidu da je korišćen metal za izradu pristojna masa. Nadamo se da će modeli MX7 ili Pro 7 imati nešto drugačiji dizajn obzirom da trenutni dizajn postaje već pomalo dosadan.

U okviru ovog modela dostupan je zaštitni sloj sa 2.5D efektom oko ivica. Tokom upotrebe uređaja nismo primetili nikakve ogrebotine odnosno oštećenja na samom ekranu. Oleofobski sloj je prisutan, visokog kvaliteta dok su otisci prstiju jedva vidljivi, a prsti lepo klize po ekranu.

Kućište je izrađeno u potpunosti od metala dok su sa gornje i donje strane vidljivi plastični umeci ispod kojeg se kriju izvodi antene uređaja. Uglovi su zaobljeni, kao i ivice tako da postoji veoma gladak prelazak na zadnji panel. Uređaj u ruci stoji odlično pre svega usled male debljine i zaobljenog kućišta.

Ovaj model će u prodaji biti dostupan u četiri boje: boji srebra, zlata, pink sa belim prednjim panelom kao i tamno sivoj boji sa crnim prednjim panelom. Trenutno su dosutpne samo varijante u bojama srebra i zlata i pink sa belim panelom, dok tamno siva-crna varijanta se očekuje kasnije.

Sa prednje strane se nalazi prednja kamera kao i simetrično izrađeni senzori svetlosti/blizine, dok je u centru slušalica. Zvučnik slušalice je glasan, zvuk je čist, sagovornik vas čuje jasno i glasno.

Ispod ekrana se nalazi mehanički taster, skener otiska prsta koji nosi naziv mTouch 2.1. Karakterišu ga polirane ivice i blaga uronjenost u kućište te minimalan hod. Brzina reagovanja senzora skenera otiska prsta ne izazova nikakve probleme.

Sa donje strane se nalaze zvučnik, port USB Type-C forme, (USB 2.0), mikrofon i 3.5mm priključak. Sa gornje strane možete da vidite samo drugi mikrofon.

Sa desne strane se nalaze taster za uključivanje uređaja kao i taster za regulaciju jačine zvuka. Oba su metalna i laki za korišćenje. Fioka SIM kartice koja može da primi dve nanoSIM kartice se nalazi sa leve strane.

Kamera je za 1mm izvučena u odnosu na kućište i karakteriše je blic u dve boje svetlosti koji je smešten sa zadnje strane uređaja.

Generalno, ona ne donosi ništa novo, sve je poznato, ali višeg kvaliteta.

Meizu MX6 i M3 Note

Meizu MX6 i Honor 8

Meizu MX6 i Apple iPhone 5

Ekran

Veličina ekrana Meizu Mx5 modela je 5.5 inča. Fizička veličina ekrana – 68x121 mm. Okvir levo i desno je malo manje od 4 mm na vrhu 15.5mm i na dnu - 16.5mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela M65 je FullHD, tj. 1080x1920 pikslea, gustina - 400 piksela po inču. Matrica je napravljena IPS tehnologijom od strane kompanije Sharp bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 450cd/m2, (zvanični podaci 5000cd/m2), crna boja 0.59 cd/m2. Kontrast - 760: 1 (zvanično 1500:1)

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100%, slika dovoljno istaknuta. Žuta linija - u stvari, je prosečna vrednost crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost - 2.27.

Sudeći po nivoima grafikona prisutna je prevelika vrednost plave i crvene boje.

Pri minimalnom osvetljenju temperatura je bliska 10.000K, dok je pri maksimalnom oko 850K, tj. što je više osvetljenje to je toplija boja.

Sudeći po grafikonu, podaci premašuju trougao sRGB što ukazuje na odlično zasićenje boja.

Skoro sve sive tačke se nalaze izvan opsega DeltaE = 10, što znači da čiste sive nijanse nisu primetne u bojama.

 

Kada je reč o ekranu njega karakteriše nizak kontrast, (u odnosu na zvanične brojke) pa osvetljenost bledi. Boje su žive, zasićene uz maksimalne uglove vidljivosti, nema ljubičastih ili žutih senki. Vizuelno, matrica prenosi odličnu sliku.

Ponašanje na svetlosti

Uglovi vidljivosti

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 3060 mAh.

Prilikom rada sa uređajem baterija je trajala 16 do 18 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 7 sati korišćenja 3G, (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), oko 6 časova Wi-Fi, nekoliko desetina fotografija, čas slušanja muzike.

U režimu štednje energije uređaj radi do 24 časa. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na dan ili dva rada. Uređaj nudi 7 sati neprekidnog razgovora.

U režimu reprodukcije filmova u HD rezoluciji baterija traje oko 9 sati, dok prilikom igranja igara trajanje baterije je 3.5 sati. Prilikom audio reprodukcije baterija se isprazni za 50 sati.

     

MX6 telefon odlikuje mCharge tehnologija brzog punjenja koja vam omogućava da za samo 75 minuta u potpunosti napunite bateriju kapaciteta 3060mAh. Baterija je dizajnirana tako da obezbedi stabilan rad od 500 ciklusa.

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 3G/4G mreža.

Tipovi mreža:

 • 2G GSM / GPRS / EDGE (900/1800/1900 MHz)
 • 3G WCDMA / HSPA + (900/2100 MHz)
 • 4G FDD-LTE (1800/2100/2600 MHz)
 • 3G TD-SCDMA
 • 4G TD-LTE
 

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 4.0 LE, konektor USB-Type C (USB 2.0 za punjenje sinhornizaciju). GPS navigaicja radi bez problema.

    Memorija i memorijska kartica

Smart telefon koristi 4 GB dual channel 933MHz LPDDR3 RAM-a. Uređaj poseduje 32GB interne memorije a dostupno je 26GB za korisnika što nije dobro. Ne postoje verzije sa 64 ili 128GB skladištenog kapaciteta a nije podržan ni slot memorijske kartice. Brzina čitanja podataka 158MB/s, brzina piosanja 57MB/s.

Kamere

Meizu je počeo sa korišćenjem prilagođenog Sony IMX386 modula kamere, a u ovom slučaju korišćen je 12MP senzor (1.25 mikrona veličina piksela), optika (6 sočiva), f=2.0 je otvor blende a tu je i fazni autofokus. Neobično je to što nema optičke stabilizacije i to je zaista šteta kada je reč o ovako dobroj kameri. Pored toga, nema ni laserskog fokusa ali je fokusiranje brzo i precizno.

Sa prednje strane nalazi se OmniVision OV5695 senzor (veličina ¼ inča, veličina piksela 1.4 mikrona) sa OmniBSI + tehnologijom pozadinskog osvetljenja. Optika podrazumeva četiri sočiva, otvor blende f=2.0.

U toku dana, glavna kamera beleži fotografije visokog kvaliteta: uravnoteženje belog je savršeno, visok nivo detalja, dobar dinamički opseg, boje su zasićene, itd. Uopšteno govoreći, fotografije snimljene u uslovima idealnog osvetljenja su veoma dobre i u rangu fotografija snimljenih bilo kojim modernim pametnim telefonom.

U uslovima lošijeg osvetljenja šum na fotografijama je očigledan ali su boje uvek prirodne.

 

Meizu MX6 video sadržaje zapisuje u 4K rezoluciji brzinom od 30 kadrova u sekundi. Koristi se MP4 H.265 kodek, 43Mbit/s. Kvalitet je nešto iznad proseka. Prednja kamera ima mogućnost snimanja sadržaja FullHD rezolucije brzinom od 30 kadrova u sekundi. H.264 kodek, 17Mbit/s. Kvalitet video sadržaja je odličan.

Nova verzija firmware-a sa sobom donosi i manji šum. Uređaj se za snimanje „priprema“ nešto duže nego što je to uobičajeno. Međutim, ne postoji velika razlika između On i Off opcije.

U ovom trenutku, uređaj snima daleko bolje nego bilo koji drugi uređaj ove kompanije ali ne može nikako biti direktan konkurent kamerama vrhunskih pametnih telefona.

Primeri fotografija

                                             

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Meizu MX6 je dobio čipset nazvan Helio X20 Turbo. U pitanju je čip sa deset jezgara i to četiri Cortex A53 1.4GHz, četiri A53 1.8GHz i dva Cortex A72 jezgra radnog takta 2.3GHz izrađen u 20nm tehnologiji. Kao grafički podsistem korišćen je Mali T880 čip.

Metalno kućište aparata se gotovo nimalo ne zagreva, čak ni prilikom velikog opterećenja, kućište je mlako i prijatno na dodir. Uređaj ne pokreće istovremeno sve aplikacije ali nema ni vidljivost zaostatka. Kada je reč o igranju igara, sve je savršeno: možete odabrati maksimalna „Gama“ osvetljenja.

Testovi

 

Aparat pokreće Google Android 6.0 operativni sistem. Budući da Meizu za svoje aparate koristi Flyme korisnički interfejs (u ovom slučaju verziju 5.2.20G), od „šestice“ gotovo da ništa nije ostalo. Za razliku od Pro 6, ne postoji 3D Press funkcija. Dostupan je „Security“ režim rada u okviru podešavanja vezana za ekran (na ekranu su vidljive tople boje) a moguće je i podesiti vreme početka rada.

Novi firmware sa sobom donosi blagu izmenu dizajna i nudi mogućnost čuvanja snimaka. Sa sa gornje desne strane je „Save“, u sredini je „Share“, sa leve starne je „Cancel“ a sa donje opcija kreiranja slike.

U okviru podešavanja možete videti „Easy“ režim rada. Odlikuje ga jednostavni izgled sa višestrukim desktop ikonama.

Među aplikacijama možete pronaći „Search“ sa prikazom vremenskih prilika.

 

Prevlačenjem prsta preko ekrana omogućava se pretraživanje telefona.

Još jedna inovacija ali ova sigurno nije prijatna – nema Google servisa. Sa druge strane, kompanija je ovaj problem rešila na najjednostavniji način: među aplikacijama na telefonu možete pronaći „Hot apps“ kao i GAP instaler.

Multimedija

Uređaj poseduje standardni muzički plejer, prisutan je ekvilajzer. Kvalitet zvuka je normalan ali nema dubokog basa. Jačina zvuka je prosečna.

 

Jačina zvuka je odlična dok je zvuk visoko-kvalitetan. Po tom pitanju, Meizu je zaista odličan.

U okviru ovog modela dostupan je radio modul. Video sadržaji su vrlo dobri bez obzira na rezoluciju i kodeke, čak i bez specijalnog softvera.

Zaključak

Sigurno je da je MX linija prerasla u nešto više od pilot linije. Ovaj model nije toliko neobičan ali jasno pokazuje da kompanija planira nešto originalno i zanimljivo za buduće modele. Čini se da možemo očekivati:

 • Novi dizajn koji je zanimljiviji od starog
 • Ekran je bazuiran na matrici kompanije Sharp. Možda bi bolje bilo da je reč o matrici više rezoluciji
 • Novi modul kamere, stabilizacija slike i laserski autofokus.

Pozitivni aspekti modela Meizu MX6

 • Robusno metalno kućište
 • Odlična izrada
 • Odličan kvalitet matrice ekrana
 • Dobra kamera
 • Visoak brzina/perfromanse
 • Glasan zvučnik
 • Ergonomski dizajn

Negativni aspekti modela Meizu MX6

 • Ukupno 32GB interne meorije bez microSD slota i drugih modifikacija.
 • Ne najbolje trajanje baterije
 • Ekran nije najbolji
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.