Poštovani posetioci, skraćeno radno vreme od 10 do 18h. Sve informacije na 060.522.9952. Sve telefone i opremu možete poručiti preko sajta van radnog vremena.

Samsung Note 8 testiramo

03.11.2017. // Proizvođač: Samsung

Prodajno pakovanje

 • Smart telefon
 • Punjač (brzo punjenje)
 • USB Type C kabl
 • USB Type C to USB (USB OTG)
 • Žične stereo slušalice AKG
 • Alat za izvlačenje SIM kartice
 • Uputstvo za upotrebu
Pozicioniranje

Note linija kompanije Samsung nikada nije bila za masovne korisnike i uvek je beležila tek deseti deo prodaje u odnosu na trenutni vodeći model sa većom dijagonalom. Razlog za to nije samo cena već i pozicioniranje uređaja koje se fokusira na tri male grupe – ljubitelje vodećih modela, poslovne ljude kojima su dodatne funkcije veoma važne i mali broj onih koji vole ovakve modele. Za poslednje dve grupe, čak i sam naziv modela ukazuje na njegovo značenje. To je rokovnik ali moderni, elektronski koji ima i olovku za pisanje pod nazivom S Pen i koja ima svoj odeljak u kućištu kojem se lako pristupa.

Note linija nema direktnu konkurenciju budući da nijedan proizvođač jednostavno nije u mogućnosti da predstavi uređaj sa softverom i hardverom na tom nivou. Bilo je više sličnih pokušaja ali svi su završili neslavno. Ovakve uređaje često odlikuje niža cena a kupci ih prosto ignorišu – ispostavlja se da je za ciljnu grupu veoma važno ne samo kupiti nešto sa olovkom već je jako bitno da takav uređaj nudi i odgovarajući softver i nove mogućnosti koje su kupci spremni da plate.

Uspeh Note linije bio je neočekivan, od modela koji nije osmišljen za sve on je postao model koji je postao masovno dostupan, drugi vodeći model ove kompanije za godinu dana. Pre Note 5 modela, Samsung je pokušao da obezbedi najviši nivo po pitanju tehnologije ali je onda došlo do nove procene vrednosti. Note 5 je bio prilično neuspešan kada je reč o prodaji budući da nije bila obezbeđena podrška za memorijske kartice, kao i kod drugih Samsung uređaja te generacije. Za korisnike Note linije i vlasnike Note 4, to je bio veliki udarac. Oznaka 6 je izostala a sa Note 7 modelom sve se razbuktalo što je moglo staviti tačku na čitavu proizvodnu liniju ali se to nije desilo. Pozicioniranje je dovelo do određenih izmena pa sada model nije namenjen zaljubljenicima u tehnološka dostignuća budući da je proizvodni ciklus izmenjen pa za Note nisu obezbeđena najnovija tehnološka dostignuća kada je reč o čipsetu i memoriji pa je postao analogan postojećem vodećem modelu. Logika iza ovakve odluke je jasna, sve najbolje će odlikovati S9 čiji razvoj je uveliko u toku, dok Note aktivno naglašava koje su njegove prednosti i snage.

Ciljna grupa koju čine poslovni ljudi uvek je bila jaka ali danas su prednosti Note linije dostigle jedan sasvim novi nivo budući da dodaci kao što je DeX ovaj telefon pretvaraju u potpuno funkcionalni računar.

U B2B segmentu, planovi kompanije za Note 8 su veoma široki, ovaj uređaj će biti ponuđen korporacijama u okviru postojećih i novih projekata, i nema analognih modela u ovom trenutku., što govori o uspešnoj implementaciji. Za godinu dana sigurno će biti moguće čuti da je neka kompanija kupila Note 8 model za svoje zaposlene. Postepeno, DeX će početi da prodire na korporativno tržište, ali je to teško pogoditi.

U pogledu tržišta, Note 8 ima jednog ili dva konkurenta i to je iPhone 7 Plus i naredni model. Razlog za to je činjenica da će mnogi porediti dva najskuplja rešenja direktnih konkurenata, jer obični potrošači u pravo to i rade. Istovremeno, oni imaju veliku sličnost po pitanju kamere, na prvi pogled, (optički zum), što im daje još sličnosti u očima kupaca. Zapravo, u ovom cenovnom segmentu, postoje samo dva imena - Apple i Samsung, dok prodaja svih ostalih proizvođača na tržištu čini samo 5% udela, a njih je više od desetak. Međutim, potrošači ne biraju njih, već se fokusiraju samo na poznata imena.

Za kupce, Note 8 je ultimativno rešenje koje ima potencijal jer ima velike mogućnosti za razvoj, sigurno će biti aktuelan nekoliko godina, a možda i više, što dokazuje životni ciklus modela Note 4. Ovaj vodeći model kreiran je bez ikakvih kompromisa.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Prva stvar koja pada na pamet kada pogledate Note 8 jeste da je to neka verzija S8 + budući da su uređaji veoma slični. Stavite ga pored S8 + i videćete veliki broj razlika ali moraćete da se zagledate. Dizajneri su pokušali da postignu najbližu moguću sličnost, pa su tu blago zasečene ivice koje ne prouzrokuju nikakve probleme prilikom korišćenja uređaja.

Poređenje sa modelom Galaxy S8 +

U odnosu na prethodni Note, ovaj model se razlikuje po obliku.

Veličine uređaja su slične, ne razlikuju se mnogo pa tako nekoliko milimetara više ne pruža mogućnost da se kaže da je Note 8 glomazan – odlično pristaje u šaku, u džepu je neprimetan i pogodan je za korišćenje jednom rukom. Dimenzije Note 8 su 162.5 x 74.6 x 8.5 mm, a dimenzije S8 + su 159.5 x 73.4 x 8.1 mm. Izuzetak je senzor otisaka prstiju koji se i dalje nalazi na zadnjem poklopcu, kao kod S8 + ali je pomeren tako da nije moguće slučajno udariti kameru fotoaparata. Ne može se reći da je postignut napredak sa senzorom ispod stakla pa to sigurno neće odlikovati S9, jer su postojale ozbiljne inženjerske poteškoće, sa čim se suočio i Apple. Zanimljivo je da oba proizvođača pokušavaju da otkupe tehnologiju treće kompanije kroz svoje kupovine i bore se protiv njihovih ponuda, nadajući se da će oni biti prvi koji će doneti takvu odluku.

Poređenje sa modelom Moto Z2 Force

Corning Gorilla Glass 5 karakteriše ovaj uređaj (za ovaj uređaj korišćena je specijalna verzija bez oznake). Tu je i IP68 zaštita tako da uređaj može da izdrži i pod vodom. Unutrašnji sloj uređaja je ponovo obrađen nekoliko puta kako bi se povećala zaštita nakon slučajnih padova tako da ne dolazi do pojave ogrebotina pa voda ne može da uništi ništa unutra.

Položaj tastera i konektora je skoro potpuno isti kao i kod „osmice“, postoji poseban Bixby taster (može se onemogućiti u meniju), kao i slot za SIM karticu u kombinaciji sa memorijskom karticom. Nigde na svetu neće biti aparata sa posebnim slotom za dve SIM kartice i memorijsku karticu, već samo u kombinaciji.

Uređaj ima dva mikrofona, nalaze se na krajevima, a sistem za smanjenje buke radi savršeno. Prilikom testiranja, u bučnoj ulici tokom kiše sagovornik je sve dobro čuo.

Na zadnjoj strani vidimo kameru koja blago izlazi iz kućišta, ali sada ivica ne štrči toliko i to je primetna razlika. Desno od fotoaparata je senzor otkucaja srca.

Na prednjoj strani ekrana možemo videti kameru od 8 megapiksela, skener dužice od 3.7 megapiksela i IR osvetljenje za osvetljenje lica. Rezolucija skenera dužice, kao i tačnost i brzina prepoznavanja u poređenju sa Note 7 su unapređeni. Dostupan je i senzor osvetljenosti (takođe RGB senzor) dok se sa leve strane nalazi LED za propuštene događaje.

Što se tiče materijala izrade, u pitanju je ista 7000 aluminijumska legura, premaz kao kod S8 / S8 +, dok je struktura laka promenjena pa je otporniji je na ogrebotine.

Korišćenje S-Pen sa pogrešnim krajem ne radi. Kao i sve uobičajene opcije za olovku, možete ručno pisati na zaključanom ekranu, dodati podsetnike (proširena funkcionalnost) i označiti pojedinačne događaje. S-Pen nije doživeo neke velike promene u poređenju sa Note 7, u pitanju je ista olovka praktična za upotrebu.

Skener dužice je promenjen, sada je dobio ažuriranu verziju hardvera i softvera, radi nešto brže u mraku, a na svetlu dana približno isto. Dodat je i novi algoritam učenja, što češće i u različitim okolnostima koristite skener, to će bolje i brže prepoznati vaše oči. Skener lica je postao malo komplikovaniji, ali je i dalje manje siguran od skenera dužice. S druge strane, virtuelno je nemoguće otključati uređaj na osnovu fotografije lica.

Na nekim tržištima su dostupne tri boje: crna, plava i žuta.

Na globalnom tržištu ovaj uređaj je dostupan u većem broju boja.

Ekran

Dijagonala ekrana je 6.3 inča, ali ovde se razlika u odnosu na S8 + praktično ne oseća, dodatnih 0,1 inča imaju minimalan uticaj na visinu uređaja, ali i na njegovu širinu. A ako je S8 + bio ogroman TV, onda ovaj efekat dovodi samo do povećanja. Da li su ovi aparati kao lopate ili ne, ovo pitanje će se stalno postavljati, ali kada pogledate ekran na ovom ekranu, ovo pitanje će samo nestati. Geometrija je ista, rezolucija je 2K, ili, tačnije, QuadHD +. Takođe je moguće promeniti rezoluciju ekrana. Što je rezolucija niža, to će uređaj duže raditi.

 

Tip ekrana je SuperAMOLED, ali, kao i obično, ovo je poslednja generacija u kojoj su mnoge stvari unapređene iako se čini o neprimetnim karakteristikama. Sledi detaljni pregled DisplayMate-a da shvatimo šta se tačno promenilo na ovom uređaju.

Ekran Note 8 modela se naziva najboljim od postojećih ekrana u mobilnim uređajima slede neke od navoda proizvođača:

 • Maksimalna osvetljenost u automatskom režimu do 1200 nita!
 • Zasebni čip za rad Always On Display;
 • DCI-P3 profil boja koji ima 113% pokrivenosti, što čini sliku živahnijom, podržava Mobile HDR Premium;
 • pokrivenost sRGB-a je 141%;
 • Senzori spoljašnjeg osvetljenja na prednjoj i zadnjoj strani uređaja;
 • HDR10.

Ovo je samo mali deo poboljšanja. U realnom životu, skoro je nemoguće videti jaku razliku između ekrana S8 + i Note 8 u zatvorenom prostoru, ekrani se ponašaju različito u različitim uslovima osvjetljenja a da bi ova razlika bila primetna, potrebno je koristiti aparate. Ali na ulici, u teškim uslovima osvetljenja, videćete ovu razliku. U pitanju je najbolji ekran na tržištu, a oni koji koriste i Note 8 i iPhone 8 Plus, mogu primetiti da drugi ekran izgleda zastareo i nije tako dobar.

U podešavanjima ne samo da možete podesiti temperaturu boje, već i prilagoditi boje ako mislite da nešto s njima nije u redu.

 

Režim Always On Display vam omogućava da prikažete sliku ili screen saver u pasivnom režimu rada. U toku dva dana uređaj će gotovo isprazniti bateriju kapaciteta 400 mAh za rad ove funkcije u trajanju od 20 sati. Jačina AOD osvetljenja je povećana u poređenju sa S8 +, iako se, kao i ranije, ovaj parametar ne može podesiti. Kada je aparat u džepu ili torbi možete deaktivirati ovu opciju.

Funkcija AOD je drugačija jer vam omogućava da vidite obaveštenja i vreme bez potrebe da uzimate telefon sa stola, sve je vidljivo na prvi pogled. Takođe, možete prilagoditi pozadinu, odabrati različite slike ili svoje fotografije. Sa ovog ekrana, klikom na ikonu, možete brzo ući u odabranu aplikaciju.

       

Razne panele možete prilagoditi za zakrivljeni ekran, ovo je brzi poziv aplikacija ili određenih funkcija. Prisustvo takvih panela olakšava život jer na bilo kom ekranu možete pozvati jednim dodirom. Na primer, za one koji puno koriste kalkulator ili pokreću aplikacije koje stalno koriste. Takođe je vrlo zgodno da se sa strane prikazuju slike sa klipborda koje odmah možete izabrati i koristiti u bilo kojoj od otvorenih aplikacija.

       

Na kraju, važno je napomenuti da posedovanje velikog ekrana omogućava da udobno realizujete rad u dva prozora, istovremeno možete pokrenuti dve aplikacije i raditi paralelno ili samo videti šta se dešava u njima. Dodatne dvostruke prečice u okviru sidebar-a omogućavaju istovremeno pokretanje dve aplikacije jednim klikom. Ovo je sjajna stvar jer štedi vreme. Implementacija rada u dva prozora u Samsung-u je mnogo udobnija nego u okviru uređaja bilo kod drugog proizvođača. Možete prevlačiti i prebacivati datoteke iz jednog prozora na drugi, kopirati tekst i tako dalje.

    Memorija, RAM, čipset, performanse

Nije poznato zašto na kinesko tržište uvek stižu verzije uređaja koje imaju više memorije. Dakle, u SAD-u i Evropi model će se pojaviti sa memorijskim kapacitetom od 6 GB, dok će za kinesko tržište uređaj sa 8 GB RAM-a biti objavljen nešto kasnije. Model odlikuje 64 GB ugrađena memorija, plus memorijske kartice kapaciteta do 2 TB. Verzija sa 128 GB interne memorije će se pojaviti kasnije, ali sigurno ne na svim tržištima.

Za tržište SAD, model odlikuje Snapdragon 835 (10 nm) ali za ostatak sveta u pitanju je Exynos 8895 (takođe 10 nm), što je dobro poznato po modelima S8 / S8 +.

Performanse čipseta su tipične za trenutne modele kompanije Samsung, ali to nije maksimum koji se može postići u okviru sintetičkih testova. Međutim, ako pogledate performanse u stvarnim problemima, videćete da je uređaj jedan od najbržih. Nema usporavanja interfejsa, nema problema sa skupom standardnih aplikacija ali ni aplikacija poznatih kompanija (možete staviti nešto na bilo koji uređaj koji će ugroziti njegove performanse, ali zašto to učiniti? Ovo posebno važi za dodatni interfejs).

          Baterija

Aparat odlikuje Li-Ion baterija kapaciteta 3300 mAh, što je nešto manje od baterije koju ima S8 + (3500 mAh). Ipak, oba uređaja obezbeđuju uporedivo vreme rada za isti način upotrebe. Za one koji maksimalno koriste uređaj, do jednog radnog dana, ili sa svim podešavanjima i veštim pristupom, dva do tri dana rada i 7-8 sati rada ekrana.

U ovom trenutku, S8 + nudi najduže trajanje baterije među vodećim modelima, naročito kada se u obzir uzme veličina ekrana. Kod Note 8 je ista stvar. Kao i obično, dostupno je bežično punjenje, brzo punjenje i ekstremni režim štednje energije, sve je nepromenjeno.

Za reprodukciju FullHD video sadržaja pri maksimalnoj osvetljenosti je oko 12 sati (kod S8 + više, ali i postoji razlika u veličini baterije).

 

U okviru standardnog korišćenja, uređaj prilikom testiranja je radio prosečno tokom celog dana uz 5-6 sati rada ekrana (sat vremena razgovora, društvene mreže, web pregledač).

     

Kao i uobičajeno, postoji nekoliko načina štednje energije u kojima su rezolucija ekrana i pojedinačne funkcije onemogućene a ekstremna verzija dozvoljava samo crno-beli ekran. To vam omogućava da postignete maksimalno radno vreme i ne ostanete bez telefona u najneophodnijem momentu.

    Opcije povezivanja

Aparat podržava USB 3.0 (Type C), po prvi put u pametnom telefonu se javlja podrška za Bluetooth 5.0, a tu je i aptX i drugi kodeci za zvuk.

Tu je i LTE cat. 13/16 u zavisnosti od proizvođača čipseta, ali frekvencije agregacije će biti podržane samo sa ažuriranjem softvera za određenu zemlju i operatere. U mreži, LTE Advanced pokazuje maksimalnu brzinu od teoretski mogućeg (2x2 MU-MIMO). Prilikom testiranja zabeležena brzina od 430 Mbit/s (teoretska granica je 450 Mbit/s). Demonstracija ove brzine ne odgovara zajedničkim testovima, jednostavno nisu dizajnirane za takve mreže i protok (čak i veličina test datoteke je tako mala da ne funkcioniše ispravno za takve programe).

Sa stanovišta bežičnih interfejsa vidljivo je Wi-Fi poboljšanje, koriste se novi algoritmi. Kao i obično, Samsung je prilagodio sve što se pojavilo tokom ovog vremena. Wi-Fi Repeater funkcija je i ovoga puta dostupna.

 

Od karakteristika implementacije Bluetooth 5.0 treba naglasiti mogućnost istovremenog povezivanja dve slušalice ili drugih zvučnih uređaja, to jest, možete slušati istu muziku ili gledati film sa drugom osobom, što je sjajna karakteristika.

 

Druga stvar koja zavređuje pažnju jeste mogućnost odabira aplikacije, a zatim će se u svim povezanim Bluetooth uređajima reprodukovati zvuk. To jest, možete odabrati da emitujete zvuk sa video plejera na spoljne zvučnike, a poruke se čitaju samo preko slušalica. Definitivno je to odlična opcija ali zahteva neko vreme da se sve uspostavi. Ili zamislite ovako nešto: date svoj telefon detetu da gleda film a zvuk prolazi kroz bežične zvučnike ili bežične slušalice, dok slušate muziku ili podcast u okviru drugih bežičnih slušalica. Ovo dobro funkcioniše, i veoma je pogodno, nekoliko puta testirano u praksi, i prava je šteta što tako nešto nije postojalo pre nekoliko godina.

Kamera

Prednja kamera je 8 megapiksela, f/1.7, matrica 1/3.6. „Kvalitet fotografije je normalan. Kao i kod glavne kamere, postoje različiti efekti koje možete postaviti na fotografiju lica. Dobra funkcija koja će osvežiti načine upotrebe fotoaparata, ali da se kaže nešto posebno o ovom fotoaparatu, to ne može.

         

Glavna kamera ima dva senzora, oba nude 12 megapiksela, iako je veličina senzora drugačija. Dakle, leva matrica je 1/2.55, desna 1/3.6, prvi širokougaoni objektiv (f/1.7), drugi telefoto (f/2.4) i pruža optički zum x2. Fazni autofokus odlično radi, ima optičku stabilizaciju za obe matrice.

Tradicionalno tu su podešavanja za Pro režim rada gde možete odabrati bilo koje od podešavanja kamere i izmene prilikom snimanja.

Ovako izgledaju interfejs kamere i podešavanja.

 

Samsung nije prvi koji ulazi na tržište sa takvim rešenjem za kameru, već se ona direktno poklapa sa onom koji se koristi u iPhone 7 modelu, ideološki su iste ali se razlikuju, na primer, od onoga što rade kompanije kao što je Huawei u svojim uređajima (drugi modul je crno-beli i daje dubinu).

Da vidimo kako izgleda optičko zumiranje na kameri Samsung modela.

Možemo reći da je kamera u okviru Note 8 modela jedna od najboljih na tržištu, donosi veoma širok spektar mogućnosti koje se manifestuju i u manuelnom i u automatskom režimu. Direktno, ova kamera može i treba da se upoređuje sa onom kod iPhone 8 Plus modela, a među prednosti iPhone kamere spadaju portret snimanje dok landscape, noćno snimanje, kao i snimanje u zatvorenom će biti bolji kod Note 8 modela. Pitanje je, šta tačno fotografišete i koliko često. Ali da kažemo da je jedan od pomenuta dva uređaja nedvosmisleni pobednik, ne možemo. Takođe na stranu iPhone-a, idu postavke boja, kontrast, često slika izgleda drugačije, pri čemu svakako ima onih kojima bi se mogla dopasti ova opcija.

Nekoliko slika za upoređivanje sa Galaxy S8 + modelom.

Galaxy Note 8, Galaxy S8 +
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.