Poštovani posetioci, skraćeno radno vreme od 10 do 18h. Sve informacije na 060.522.9952. Sve telefone i opremu možete poručiti preko sajta van radnog vremena.

Xiaomi Redmi 3 Test

25.05.2016. // Proizvođač: Xiaomi

Pregled smart telefona Xiaomi Redmi 3

Fotografije u zatvorenom

  

Karakteristike modela Xiaomi Redmi 3

 • Korišćeni materijali: metal, staklo, plastični umeci
 • Operativni sistem: Android 5.1, MIUI V7
 • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE, podrška za dve SIM-kartice (nanoSIM + microSIM)
 • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5 inča, rezolucija 1280x720 piksela
 • Platforma: Qualcomm Snapdragon 616
 • Procesor: osam jezgara; quad-core 1.5 GHz + quad-core 1.2 GHz
 • Grafika: Adreno 405
 • RAM: 2 GB
 • Flash memorija za skladištenje: 16 GB
 • Slot memorijske kartice: da, microSD (kombinovan sa drugim slotom SIM-kartice)
 • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.1 LE, microUSB konektor za punjenje/sinhronizaciju, infracrvnei port, 3.5 mm priključak za slušalice
 • Glavna kamera 13 MP sa autofokusom i blicem, 5 sočiva, f / 2.0, video snimanje u FullHD
 • Prednja kamera 5MP, f / 2.2
 • Navigacija: GPS (podrška A-GPS), Glonass, Beidou
 • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
 • Baterija: 4100 mAh
 • Dimenzije: 139.3 x 69.6 x 8.5 mm
 • Masa: 144 grama

Prodajno pakovanje

 • Smart telefon
 • Mrežni adapter
 • USB-kabl
Uvod

Dozvolite nam da vas podsetimo da se uređaji kineske kompanije Xiaomi smatraju relativno jeftinim modelima koji beleže vrlo dobru prodaju kako na matičnom kineskom tržištu tako i na stranim tržištima.

Kada je reč o modelu Redmi 3 njegova možda glavna pozitivna karakteristika je baterija visokog kapaciteta u kućištu relativno kompaktnih dimenzija sa adekvatnim tehničkim specifikacijama. Činjenica je da je danas dostupan veliki broj smart telefona sa velikim ekranima, odličnim parametrima i baterijom visokog kapaciteta, ali pronaći uređaj pristupačne cene, velikog ekrana i dobrog kvaliteta izrade je ekstremno teško.

Dizajn, veličina, kontrole

Novi model kompanije Xiaomi karakterišu sledeće dimenzije: 139.3x69.6 x 8.5mm dok je njegova masa samo 144 grama. Podsetićemo vas da ovaj uređaj u sebi krije bateriju kapaciteta 4100mAh. Dimenzije modela Redmi 3 omogućavaju njegovu ugodnu upotrebu čak i za one koji preferiraju manje telefone kao što su iPhone 5/5S. U ruci ovaj uređaj lepo stoji zahvaljujući svojim zakrivljenim ivicama i ravnoj površini zadnje strane.

Međutim, ovaj model ima i neke ozbiljne nedostatke u dizajnu. Činjenica je da je zadnja utičnica napravljena od metala dok su bočne stranice i uglovi savršeno glatki. Zbog svega toga ova jedinica često zna da bude poprilično klizava. Retko se fokusiramo na takve detalje i oni često ne predstavljaju problem, ali kod modela Redmi 3 savetujemo da uređaj pažljivo izvlačite iz džepa i čvrsto držite u ruci prilikom pozivanja jer lako može da se desi da vam isklizne iz ruke.

Dostupne su tri kolor varijante ovog uređaja: boje zlata, tamno siva i svetlo siva. Naš test model je bio u boji zlata. Toko upotrebe nije bilo nikakvih problema sa bojom uređaja u smislu da se ona skidala, ali iskustvo nas uči da će boja ovakve varijante uređaja postepeno da se ljušti.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi mreža dijamantskih oblika napralvjenih od malih tačkica. One izgledaju dosta neobično, sa jedne strane veoma lepo, a sa druge rustično. Teško ih je osetiti pod prstima, ali kreiraju grubu površinu.

Gore i dole sa zadnje strane nalaze se dva plastična umetka. Oni će se prvo izbrisati.

Prednja strana je zaštićena staklom. Od strane proizvođača nisu dostupne nikakve informacije o tome kakvo staklo je u pitanju. Prilikom korišćenja ovog uređaja na ekranu se nisu pojavljivale nikakve ogrebotine. Oleofobski sloj je prisutan, njegov kvalitet nam se dopada, prst lako klizi po njemu.

Sa gornje strane prednjeg panela nalaze se senzori, kamera sa prednje strane kao i zvučnik za prenos glasa. Zvučnik je glasan, sagovornika čujete jasno i glasno, zvuk je prijatan. Ispod ekrana se nalazi taster osetljiv na dodir (osvetljen) i indikator propuštenih događaja (ispod home tastera). Indikator je tako mali i zamućen da je to krajnje neobično.

Sa donje strane se nalazi microUSB port dok je sa gornje strane drugi mikrofon, 3.5mm audio izlaz za slušalice te IR predajnik.

Sa leve strane je metalni socket i slot za ili dve SIM kartice (micro + nano) ili za jednu SIM karticu (micro) i memorijsku karticu (microSD).

Sa desne strane je taster za uključivanje uređaja i taster za regulaciju jačine zvuka. Njegovo korišćenje nije naročito zgodno pre svega zbog činjenice da mu je hod veoma mali. Često se može desiti da ne možete da ga napipate ili da vam prst jednostavno sklizne.

sa zadnje strane su kamera, blic i handsfree zvučnik.

Xiaomi i Meizu Pro 5

Xiaomi i Apple iPhone 5

Ekran

Uređaj je opremljen ekranom dijagonale 5 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 62x111mm, dok je gornji okvir ekrana 13mm, donji 16mm, a levo i desno približno 3.5mm. Dostupan je i antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela Xioami Redmi 3 je HD, odnosno 720x1280 piksela, 293ppi. Korišćena je IPX OGS matrica. Za dijagonalu od 5 inča to je normalna rezolucija, pikselizacija je gotovo nevidljiva a slika je veoma jasna.

Maksimalna jačina osvetljenja ekrana je 460 cd/m2, jačina osvetljenosti crne boje je 0.65cd/m2, odnos kontrasta je 710:1. Dodatna merenja su prikazana u snimcima sa ekrana ispod.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, ali kada je uređaj nakrenut slika postaje blago ljubičasta. Prikaz boja je dosta dobar, kontrast je odličan, temperaturni opseg je stabilan, a osetljivost odlična.

Podešavanja

     

Dostupan je režim upravljanja jednom rukom, pa se interfejs smanjuje na dimenzije 3.5 ili 4 inča.

Uglovi vidljivosti

Osvetljenje

Ponašanje na svetlosti

Ponašanje u senci

Baterija

Ovaj model koristi ne uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 4100mAh. Proizvođač nije obelodanio podatke o tome koliko vremena baterija ovog uređaja može da ponudi sati rada.

Redmi 3 je veoma štedljiv uređaj i prilikom testiranja koje je trajalo oko nedelju dana samo smo ga dva puta punili, uz 5 do 6 sati rada ekrana.

Prilikom testiranja uređaj je radio četiri dana uz oko sat poziva, konstantnu sinhronizaciju sa Wi-Fi i četiri do šest sati rada LTE mreže.

Kada je baterija u potpunosti napunjena, aparat će izdržati osam sati rada uz 100 odsto osvetljenost ekrana. Ukoliko ne forsirate svoj uređaj previše, možete računati na nekoliko dana.

Kada je reč o igrama, situacija je nešto lošija: 7 – 8 sati kontinuiranog igranja. Uređaj obezbeđuje oko 15 sati reprodukcije HD sadržaja.

   

Dostupna su dva režima uštede energije:

 • Standardni. Ograničeni pristup mreži i GPS
 • Unapređeni. Ograničena pozadinska aktivnost
Komunikacija

Model odlikuje mogućnost upotrebe micro i nano kartica. Oba podržavaju 4G LTE FDD-LTE B1/B3/B7. Dostupan je Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.1, microUSB konektor za punjenje/sinhronizaciju, IR transmiter. Naravno, dostupan je GPS, GLONASS (Qualcomm IZat Gen8C).

  Memorija i memorijska kartica

Pametni telefon ima 2GB RAM-a LPDDR3 radnog takta 800MHz. Dostupno je 16GB ugrađene memorije (na raspolaganju je nešto više od 10GB) plus memorijska kartica do 128GB.

Kamera

Postoje dva modula, kao i kod većine drugih pametnih telefona – zadnji (sa faznim auto fokusom, F2.0 otvorom) i prednji (F2.2, široki ugao) do 5MP.

Uprkos niskoj ceni aparata, glavna kamera je zadovoljavajućeg kvaliteta: odlični detalji, gotovo savršeno uravnoteženje belog i oštre fotografije.

Prilikom fotografisanja u zatvorenom gde uslovi osvetljenja nisu najbolji, možete pokušati da što preciznije fotografišete, budući da aparat odlikuje 1/20 – 1/30 brzina zatvarača. Prilikom fotografisanja uveče ili noću, potrebno je da mirno držite aparat – brzina zatvarača je 1/10 sekunde.

Prilikom fotografisanja u lošim uslovima osvetljenja, fotografije su veoma dobre, što znači da redukcija šuma vrlo dobro radi svoj posao. Međutim, taj kvalitet nije dovoljan za prebacivanje fotografija na društvene mreže. U svakom slučaju, Xiaomi beleži odlične rezultate.

Fazni autofokus je definitivno plus. Oštre fotografije tokom dana su zagarantovane a brzina je slična onoj koju beleži Samsung Galaxy S6.

Video je standardan – FullHD uz brzinu od 30 fps tokom dana i 16 fps tokom noći. Ekspozicija se može podesiti automatski ili manuelno.

Prednja kamera radi odlično, ali ne treba zaboraviti da je potrebno redovno brisanje sočiva jer će u suprotnom fotografije biti zamuljane.

     

Primeri fotografija

                   

Prednja-Kamera

Prerformanse i softverska platforma

Xiaomi Redmi 3 odlikuje Qualcomm Snapdragon 616 (MSM8939v2) čipset: 64-bitni, 28nm, 8 jezgara. U ovom slučaju, prva četiri jezgra neophodna su za intenzivne zadatke dok je preostalih četiri zaduženo za lakše obračune. Za grafiku je zadužen Adreno 405 sa podrškom za DirectX 11.2, OpenCL1.2 i OpenGL ES 3.1.

Interfejs je jednostavan i lagano radi, nema nikakvog zaostajanja niti primetnih bagova.

       

I sa igrama je situacija standardna: moguće je pokretanje svih igara, ali kod onih složenijih sigurno će biti vidljivo usporavanje dok sa Real Racing, Modern Combat 5, Dead Effect 2 nema nikakvih problema čak ni pri maksimalnim podešavanjima.

Uređaj pokreće ugrađeni MIUI 7 operativni sistem baziran na Google Android 5.1.1. Ova verzija nudi prepoznavanje lica u okviru galerije, melodije zvona a ukoliko se odlučite za video tu je i „Child“ režim. Xiaomi navodi da su celokupne performanse unapređene za 30 odsto dok je potrošnja energije smanjena za 25 odsto.

Multimedija

Jačina zvučnika je vrlo dobra a zvuk je čist čak i pri maksimalnom podešavanju. U okviru podešavanja dostupni su „Sound Enhancement Mi“ (za određeni tip slušalica i podešavanje zvuka) i ekvilajzer sa sedam opsega (60Hz – 14kHz). Jačina zvuka koji se prenosi preko slušalica je veoma dobra.

      Zaključak

Jačina vibracija je osrednja pa je malo verovatno da ćete osetiti vibraciju kada je telefon u džepu deblje jakne.

Ovaj uređaj će biti zanimljiv onim korisnicima kojima su dimenzije aparata od krucijalne važnosti – retko se sreće uređaj sa 5-inčnim ekranom koji nudi izdržljivu bateriju velikog kapaciteta.

Ovaj model ima veliki broj prednosti – materijali korišćeni za izradu, performanse, dve SIM kartice, slot za memorijsku karticu, 4G, odlična kamera, itd. Međutim, postoji i veliki nedostatak a to je činjenica da je kućište ekstremno tanko te da je gotovo sigurno da će vam aparat iskliznuti iz ruku. Ukoliko pronađete odgovarajuću masku, problem je rešen.

Broj direktnih konkurenata je mali, ali ih ipak ima:

 • Meizu M2 mini.
 • Philips Xenium V526 LTE.
 • Blackview BV5000.
 • OUKITEL K4000.
 • Highscreen Power Four.
 • Micromax Q392.
 • SENSEIT E400.
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.