0605229952 Nemamo opciju na rate i kartice. Isporuka po Srbiji. Radno vreme 10 -18h. Porudžbine van radnog vremena direktno preko sajta ili putem sms-a.

iPhone 12 Pro Max Predstavljamo

17.10.2020. // Proizvođač: Apple

 

Kao nikada do sada, kada je svet izmešten iz uobičajenih tokova, mobilni telefoni moraju da urade više za svoje korisnike nego do sada. Tehnologija je zrela, prošla je sve svoje iteracije i spremna je da pruži neverovatno iskustvo svojim korisnicima u vidu perfektno integrisanog mobilnog telefona sa svim mogućim najnovijim tehnologijama.

Predstavljeno je četiri nova iPhone 12 modela. Početak poručivanja je 16.oktobar, dok isporuke kreću 23.oktobra globalno na predviđenim tržištima. Apple sada ima gamu proizvoda, kako novih tako i starih, koja pokriva do sada najšire moguće tržište što se tiče kupaca. Posle predstavljanja iPhone 12 palete, u ponudi su sledeći modeli u narednom periodu: $399 iPhone SE, $499 iPhone XR, $599 iPhone 11, $699 iPhone 12 mini, $799 iPhone 12, $999 iPhone 12 Pro i $1099 iPhone 12 Pro Max. Primećujemo da su koraci na tačno $100 između modela, tako da je šansa da ne možete da pronađete iPhone u svojoj cenovnoj kategoriji drastično manja nego što je to do sada bio slučaj.

Najveći kamen spoticanja globalno je implementacija 5G tehnologije. Sada kada su Apple iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max modeli opremljeni sa 5G tehnologijom zvanično počinje i uvođenje 5G tehnologije u glavne tokove, tako da svi koji su do sada čekali da se nešto desi po tom pitanju sada imaju jasan signal da je vreme da se 5G tehnologija u potpunosti učini dostupnom na globalnom nivou. Apple je izostavio 5G iz svoje prethodne generacije modela, pomerajući globalnu implementaciju 5G mreža na višem nivou za godinu dana.

Udarna nova mogućnost iPhone 12 modela je puna podrška za 5G tehnologiju. To uključuje Non-Standalone i Standalone modove rada, preko sub6 ili mmWave frekventnog spektra. U prevodu, podržava apsolutno sve 5G tehnologije u svim svojim modalitetima što garantuje da ćete imati maksimalni protok u bilo kom delu sveta u bilo kom tipu 5G mreže. Ukoliko se desi da ste pokriveni sa 5G mmWave tehnologijom i imate dobar signal, brzine mogu ići u idealnim uslovima do maksimalno 4Gbps za download i 200Mbps za upload, dok će realne brzine biti niže ali svakako preko 1Gbps bez ikakvih problema što je drastično brže nego najsavršenija 4G tehnologija. Još jedan benefit je i odziv koji može da se spusti i do 1 milisekunde što predstavlja brzine koje mi danas smatramo moguće samo na kablovskim mrežnim priključcima - ovu mogućnost će najviše ceniti oni koji igraju igrice online protiv drugih igrača. Sada kada je 5G tu, možemo da ga zaboravimo da postoji kao što smo zaboravili i na 4G kada je stavljen u funkciju i počeo da radi kako treba. Ostaje da sačekamo da operateri svoje mreže pokriju u visokom procentu sa 5G tehnologijom, kao i da korisnici nabave 5G modele.

Dizajn iPhone 12 se vraća na stazu stare slave koji je svojevremeno Stiv Džobs negovao. Modeli iPhone 12 više nemaju zaobljene ivice, već oštre kao što je to imao iPhone 5 koju su korisnici voleli. Razlog je i tehnički i vizuelni. Tehnički je prisustvo 5G tehnologije koja traži dosta prostora za veliki broj antena koje moraju da se stave u kućište telefona da bi se postigle te velike brzine prenosa. Vizuelni je da telefon sada ima vizuelno mnogo luksuzniji izgled i sami dodaci za iPhone 12 modele će biti drastično jednostavniji i manjih gabarita. Same ivice telefona dolaze u visokosjajnim završnim premazima na Pro modelima tako da mogu delovati vrlo luksuzno u ruci korisnika.

Ekrani iPhone 12 u svim varijantama je u OLED tehnologiji. Dijagonale ekrana su povećane na svim modelima za 0.2 do 0.3 inča zbog novog dizajna kućišta tako da iPhone 12 mini ima odličnih 5.4 inča, iPhone 12 i iPhone 12 Pro 6.1 inč i najveći iPhone 12 Pro Max 6.7 inča. Ekrani su zaštićeni novim Ceramic Shield staklom, što predstavlja najtvrđe i najotpornije staklo ikada ugrađeno u mobilni telefon, u saradnji sa kompanijom Corning koja proizvodi čuveni Gorilla Glass. Obzirom da je ekran na novim iPhone 12 modelima potpuno ravan, bez ikakvih zaobljenja, sama zaštita je drastično bolja i dozvoljava do 4x veću otpornost od pucanja prilikom pada nego do sada. U prevodu, futrola vam za novi iPhone 12 mobilni telefon neće trebati što se tiče grebanja i bojazni od pucanja ekrana, tako da je sad sam okvir telefona najslabija karika koja će trpeti najviše oštećenja tokom vremena. Gustina piksela na ekranu na svim modelima je 460ppi tako da svi modeli sada imaju kvalitet slike na svim modelima potpuno identičan kao na najboljem modelu, samo se dijagonala razlikuje i time i rezolucija ekrana, veći ekran veća rezolucija ali identičan kvalitet prikaza.

Procesor iPhone 12 je potpuno novi A14 Bionic, koji predstavlja najbrži čip u mobilnom telefonu na svetu. Prethodni čip je izdržao da ostane na vrhu što se tiče performansi uprkos što je čitavu godinu bio na tržištu, a novi čip ima čak 40% više tranzistora tj. više procesorske snage i izrađen je u svega 5nm tehnologiji što drži potrošnju baterije na istom nivou kao do sada uprkos poboljšanim performansama novog čipa. Procesor ima 6 jezgara i grafika 4 jezgra, upareni sa novim procesorom za veštačku inteligenciju daju odličnu osnovu za procesiranje fotografija i video materijala u realnom vremenu - takozvana Computed Photography tehnologija koja koristi sve dostupne procesore da provuče fotografiju ili video kroz i 10 različitih inteligentnih filtera kako bi krajni rezultat bio vrhunski balansiran. Toliko je moćan, da je prvi mobilni telefon koji ima potpunu podršku za Dolby Vision HDR video zapis do 60 slika u sekundi u realnom vremenu.

Punjenje iPhone 12 možete raditi sa novim MagSafe bežičnim punjačem koji koristi magnete u telefonu da bi precizno centrirao telefon na punjač prilikom punjenja, što je najveći problem bežičnih punjača inače. Sa novim USB-C na Lightning kablom i punjačem od 20W ili više, punjenje traje ravno 30 minuta. Loša vest je da punjač od 20W ili bilo kakav drugi ne dolazi u pakovanju, već samo kabl USB-C na Lightning kabl, tako da ćete isti morati da dokupite ili koristite USB-C punjač veće snage koji već imate. Izbacivanje punjača iz pakovanja je dozvolilo čak do 70% manje prostora za pakovanje iPhone modela što znači da će internacionalni transport biti jeftiniji i brži, što dokazuje i tvrdnja Apple da će ovo biti najbrži tzv. rollout ili puštanje u prodaju na globalnom nivou ikada. Žični punjač košta oko $20 i novi bežični MagSafe oko $40.

Nova dodatna oprema iPhone 12 omogućena je sa trikom koji se odavno koristi na iPad Pro modelima, a to je set magneta ugrađenih u samo kućište koji dozvoljavaju lako stavljanje i skidanje dodataka bez bojazni da će se isti otkačiti što garantuju vrlo snažni magneti. Tako će sada futrole biti fiksirane magnetima što dozvoljava daleko preciznije i urednije futrole nego do sada ali po višim cenama zbog magneta. Najinteresantnija dodatna oprema koja koristi novi magnetni sistem je mala futrola za držanje kreditnih kartica i ličnih dokumenata, izrađenih od kože po ceni od oko $60, što će dozvoliti da futrolicu zgodno zalepite za zadnji deo telefona čime se eliminiše i poslednji detalj koji nosite u džepu pored telefona a to su dokumenti. Svi automobili u budućnosti će se otključavati mobilnim telefonom, tako da mobilni telefon postaje jedina stvar koju ćete nositi sa sobom. Kada se sve kartice i lična dokumenta digitalizuju, i taj mala futrola za dokumente sa zadnje strane će nestati, a do tada to predstavlja vrlo koristan dodatak.

Glavna razlika iPhone 12 i iPhone 12 Pro modela je u kamerama. Pored toga, razlika je i u tome sto Pro modeli imaju Lidar skener koji smo već videli na iPad Pro tabletima, a koji dozvoljavaju gotovo trenutno 3D skeniranje prostora korišćenjem lasera što omogućava fokusiranje u potpunom mraku i to do 6x brže nego do sada. Lidar je vrlo koristan u građevinskoj industriji i otvara mogućnosti za veliki broj profesionalnih korisnika, a običnom korisniku će jednostavno biti od koristi za kvalitet fotografija i igranje sa Augmented Reality aplikacijama. Još jedna razlika je u izboru boja. iPhone 12 modeli imaju plavu, zelenu, crvenu, belu i crnu varijantu, dok Pro modeli imaju plavu, zlatnu, grafitnu i sivu. Finalna razlika je u dostupnoj internoj memoriji, obični imaju raspon 64-256GB dok Pro modeli imaju 128-512GB interne memorije.

Kamere iPhone 12 u odnosu na iPhone 11 imaju gotovo identične specifikacije, izuzev sto iPhone 12 ima senzor veće osetljivosti od f/1.6 umesto f/1.8 što daje bolje slike u lošim svetlosnim uslovima. Dodata je mogućnost snimanja Dolby Vision HDR video snimka u 30 slika u sekundi, kao i Timelapse u noćnom modu rada. Tu je i poboljšani Smart HDR za snimanje fotografija. Novitet je i Deep Fusion podrška za inteligentno procesiranje fotografija što daje novi kvalitativni nivo u smislu oštrine, boja i detalja. Izuzev toga, na papiru razlika u kamerama nema.

Kamere iPhone 12 Pro modela u odnosu na iPhone 12 modele je značajna. Prva razlika je postojanje širokougaone kamere, pa se raspon optičkog zuma sa 2x podiže na 4x. iPhone 12 Pro modeli podržavaju potpuno novi Apple ProRAW format što drastično odvaja Pro modele u sopstvenu kategoriju i čini ih jedinim izborom za sve koji se profesionalno bave video snimanjem ili žele viši nivo kontrole nad fotografijama. Ovaj format dozvoljava da se snimi fotografija u svom sirovom formatu, a da se svi filteri i inteligentna procesiranja slika vrše na toj sirovoj fotografiji bez gubitaka, što dozvoljava drastično kvalitetnije procesiranje fotografija nego ikada do sada na mobilnim telefonima. Takođe, iPhone 12 Pro modeli imaju i mogućnost snimanja portret fotografija u noćnim uslovima. Optička stabilizacija je duplo bolja nego na običnim modelima. Pro takođe može da snima Dolby Vision 4K u 60 slika u sekundi, dakle duplo više.

Kamera iPhone 12 Pro Max u odnosu na iPhone 12 Pro model ima novi telefoto objektiv koji dozvoljava 2.5x optički zum umesto 2x. Još jedna kritična stavka je Sensor Shift optička stabilizacija slike koja je rezervisana samo za najskuplji iPhone 12 Pro Max model. Umesto pomeranja čitavog sočiva kamere, koristi se tehnologija pomeranja samog senzora koji je daleko lakši i jednostavniji. Ovime se dobija veoma velika pokretljivost senzora tokom optičke stabilizacije što će podići kvalitet optičke stabilizacije u mobilnim telefonima na najviši nivo. Ovo je opcija koja će biti kritična profesionalnim korisnicima jer će snimci izgledati daleko bolje na iPhone 12 Pro Max modelu dok ste u pokretu.

Najnoviji iOS 14 operativni sistem koji je dostupan tek nekih mesec dana, predstavljen je sredinom septembra, je ključ koji će omogućiti sve ove nove mogućnosti iPhone 12 da dođu do svog punog sjaja. Novi iOS 14 donosi bolju organizaciju aplikacija, diskretnije notifikacije i sliku u slici prilikom video poziva ili gledanja videa. Broj izmena na novom operativnom sistemu je veliki, ali se sve može podvesti pod konstataciju da je svaki deo interfejsa unapređen tako da korisniku dodatno olakša svakodnevno korišćenje iPhone modela.

Za sledeću godinu nam ostaje da se nadamo da će iPhone dobiti ono što ove godine nije bio prioritet. Prvi i najbitniji detalj je da ekran ne podržava 90 ili 120Hz osvežavanje ekrana što je kod dosta Android modela već dostupno, a razlog nije procesor niti operativni sistem već nemogućnost isporuke velike količine OLED ekrana tih performansi koliko je potrebno za bi novi iPhone 12 mogao da ima i tu mogućnost. Do sledeće godine ovo će biti ostvarivo. Optički zum i rezolucija kamere na iPhone modelima je relativno niska u odnosu na konkurenciju, ali je Apple u tom segmentu vrlo striktan i tu ne očekujemo značajna pomeranja. Brzo punjenje je ograničeno na 20W snage, to bi sledeće godine moglo biti povećano na 40W čime će brzina punjenja biti u nivou sa trendovima. Lightning port nikada neće biti zamenjen pravim USB-C priključkom, već će jednostavno biti skroz ukinut u nekoj od narednih iteracija. Ukoliko Notch nestane sledeće godine to će biti iznenađenje svakako. Sem ovih detalja, korisniku ne ostaje ništa drugo što bi mogao da kaže da mu nedostaje a što treba jedan vrhunski model da ima.  
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.