iPhone X pregled

03.11.2017. // Proizvođač: Apple

iPhone X

Glavna novina je svakako korišćenje OLED ekrana, jer iako OLED ima brojne prednosti u odnosu na LCD ekrane ima i tu specifičnost da ga je teško kontrolisati tako da se dobije perfektan prikaz na kome Apple insistira. Ovo je prvi OLED koji je dostojan iPhone reputacije, kako je rečeno. Ekran se prostire od ivice do ivice uređaja, sa blagim usekom na gornjem delu ekrana gde su postavljeni brojni senzori i kamere. Rešenje ne deluje idealno, ali je funkcionalno. Na prednjoj strani spakovano je dosta stvari, sa leva na desno to su: infracrvena kamera, klasično blic svetlo, senzor blizine, senzor ambijetalnog svetla, zvučnik, mikrofon, 7 megapikselna kamera i Dot projektor.

Super AMOLED ekran od 5.8 inča je urađen u novoj Super Retina Display tehnologiji, povećavajući gustinu piksela na 458ppi, što je skok za 15% sa prethodnih 401ppi. Rezolucija je povećana sa 1920x1080 piksela na prethodnim 7 i novim 8 Plus modelima na 2436x1125 piksela. Kvalitet prikaza je garantovan korišćenjem True Tone, Dolby Vision i HDR10 tehnologijama. Novi ekran pokriva skoro 90% prednje strane uređaja, što je skok sa tričavih oko 68% kod Plus modela.

Novi model nema Home taster i Touch ID, to je izbačeno. Home taster je zamenjen gestom prevlačenja prsta sa donje ivice telefona nagore, dok je Touch ID zamenjen sa novom Face ID tehnologijom koja dozvoljava otključavanje telefona jednostavnim pogledom i trebalo bi da je bezbedniji barem 20 puta od Touch ID provere. Ovo je moguće jer iPhone X ima infracrveno svetlo, dot projektor i naprednu kameru kako bi pravilno mapirao i prepoznao vaše lice u svim svetlosnim situacijama i čak i kada promenite kosu ili stavite naočare i slično.

Detekcija lica je vrlo precizna, tako da može detektovati ne samo da li ste vi ispred telefona nego i samu mimiku lica. Da bi ovu mogućnost iskoristili kreativno, napravljen je novi set Animoji emotikona koji u realnom vremenu simuliraju pokrete vašeg lica kroz animirane karaktere, dozvoljavajući da udahnete život Animoji karakteru i to pošaljete kao poruku sagovorniku. Pored toga Snapchat ima nove 3D maske koje fantastično rade i dozvoljavaju da se na vaše lice perfektno i u realnom vremenu primeni maska i to izgleda zaista fantastično. Procesiranje obrade lice se izvršava samo na telefonu, podaci su potpuno bezbedni i ne dele se na internetu. FaceID ima šansu 1:1 milion, u odnosu na TouchID 1:50000.

Na modelu iPhone X ekskluzivno Apple je hteo da izvuče još iz novih mogućnosti prednje kamere pa je dodao i novi Portrait Mode koji prepoznaje trodimenzionalno konture vašeg lica i dozvoljava da zasenčite vaše lice vrlo profesionalno kao da ste pod reflektorima profesionalnog foto studija, ovo će definitivno biti nešto što će ljudi koji često fotografišu selfije zaista znati da cene, jer je zapravo svetlo koje pada na lice najteže kalibrisati, a sada to možete raditi i posle fotografisanja.

Kamera kod iPhone X modela ima hardversku optičku stabilizaciju na obe zadnje kamere, dok iPhone 8 ima samo na samo na širokougaonoj kameri. Kamera na iPhone X modelu sa prednje strane je nova TrueDepth kamera. Da bi aktivirali iPhone X dovoljno je da dodirnete ekran, potom da biste ga otključali dovoljno je da pogledate u ekran i da bi otišli na Home skrin treba da prevučete prstom sa donje strane ekrana nadole. To deluje nijansu komplikovanije nego na starim Touch ID modelima, a vreme će pokazati da li je dovoljno brzo i precizno da bi bilo praktično za korišćenje.

FaceID će raditi sa drugim aplikacijama, kao i sa Apple Pay sistemom. Da biste platili nešto dovoljno je da pritisnete power taster dva puta, pogledate u telefon i prinesete telefon uređaju za naplatu i to je sve. Početak prodaje za iPhone X kreće 23. oktobra, a isporuke kreću 03. novembra. 

iPhone 8 Plus

Sve što se nalazi u modelu iPhone 8 Plus je osnova za model iPhone X, čije su specifičnosti iznad objašnjene. Sve u nastavku su praktično iste specifikacije koje oba modela dele. Najveća novost tiče se novog čipa, imenovanog A11 Bionic, koji predstavlja najjači čip stavljen u mobilni uređaj ikada. Ima dva snažnija jezgra koji su 25% brži nego ranije i četiri ekonomična jezgra koja su 70% brža nego ranije. Sada dakle imamo procesor sa 6 jezgara, do sada je to bilo četiri. Grafički podsistem je jači za 30%. RAM memorija je na iPhone X i iPhone 8 Plus imaju 3GB memorije. A11 Bionic neural engine je novi hardver koji će dozvoliti drastično brže procesiranje operacija veštačke inteligencije. Omogućava čak 600 milijardi operacija u sekundi. Uz novi hardver dolazi i novi iOS 11 koji donosi dosta optimizacija i novih mogućnosti. Glavne promene tiču se Augmented Reality platforme koja će činiti bitan deo novog sistema.

Dve kamere na zadnjoj strani su unapređene kamere prošlogodišnjih modela, sa 12 megapiksela, jedna širokougaona sa hardverskom optičkom stabilizacijom i jedna telefoto bez stabilizacije. Kamera je kalibrisana za Augmented Reality mogućnosti, tačnije postavljanja kompjuterski generisanog sadržaja preko slike koja dolazi iz kamere. Novi senzori dozvoljavaju mmnogo preciznije praćenje kretanja kamere kako bi cela kompozicija delovala što realnije. Moguće je snimati video u 4K rezoluciji u 60 slika u sekundi, takođe je moguće snimanje FullHD 1080p snimanje u 240 slika u sekundi. Osvetljenje preko četvorostrukog LED True Tone fleš svetla, sa dvostroko boljim rasporedom svetlosnog snopa. Početak prodaje 15. septembra, prve isporuke stižu 22. septembra. 

iPhone 8

Novi model iPhone 8, 8 Plus i X imaju staklo, tako da prate trend koji su i ostali proizvođači već koristili. Ekran je isti kao i na prethodnim modelima, sa dodatkom True Tone tehnologije koja podešava toplinu boja na ekranu u zavisnosti od svetlosnog okruženja, dajući ekranu optimalan prikaz boja u svim uslovima.

Tako da sada pored bežičnih slušalica novi modeli iPhone uređaja imaju i bežično punjenje baterija koristeći Qi otvoreni bežični standard, što omogućava da novi model punite na dosta već postojećih mesta na kome se takvi bežični punjači već nalaze kao što su neki moderni automobili ili neki IKEA proizvodi. Potpuno novi AirPower uređaj za bežično punjenje dozvoljava bežično punjenje iPhone, Apple Watch i Apple AirPods u isto vreme, potpuno lišavajući vas bilo kakve potrebe da koristite kablove da bi punili svoje uređaje.

Baterija na novom modelu će trajati 2 sata duže nego ranije, bez obzira na veliki broj novih tehnologija koje se nalaze na novom iPhone modelu. Najslabiji od tri predstavljena modela, iPhone 8, ima 2GB radne memorije. Bluetooth je na sva tri modela sada u verziji 5.0.

Bitna novost je brzo punjenje baterije, pa će novi iPhone modeli biti napunjeni na 50% baterije za svega 30 minuta, a takođe na svim modelima je dostupno i bežično punjenje baterije. Poručivanje startuje kao i za iPhone 8 Plus model, 15. septembra, dok isporuke startuju 22. septembra.

Sva tri modela imaju IP68 zaštitu od prašine i vode, što je unapređenje u odnosu na IP67 standard koji su imali stari modeli.

Segmentacija modela po ceni je sledeća: iPhone SE sa 4 inča ekranom startuje od $349 (32GB) i $449 (128GB). Naredni model je iPhone 6S sa 4.7 inča ekranom koji košta $449 (32GB) i $549 (128GB), dok je iPhone 6S Plus sa 5.5 inča ekranom od $549 (32GB) i $649 (128GB). Potom aktuelni iPhone 7 sa 4.7 inča ekranom $549 (32GB) i $649 (128GB) i iPhone 7 Plus sa ekranom od 5.5 inča $669 (32GB) i $769 (128GB). Potpuno novi model iPhone 8 sa ekranom 4.7 inča košta $699 (64GB) i $849 (256GB), dok je iPhone 8 Plus sa ekranom 5.5 inča od $799 (64GB) i $949 (128GB). Udarni model iPhone X dolazi samo u jednoj dimenziji i to ekrana od 5.8 inča od $999 (64GB) i $1149 (256GB). Može se slobodno reći da sa cenama od $349 do $1149 paleta iPhone modela je najimpresivnija ikad, tako da će svako moći da nađe model u skladu sa svojim mogućnostima ako ne direktnom kupovinom onda ugovorom sa operaterom.
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.