0605229952 Nemamo opciju na rate i kartice. Isporuka po Srbiji. Radno vreme 10 -18h. Porudžbine van radnog vremena direktno preko sajta ili putem sms-a.

Poco F3

22.09.2021. // Proizvođač: Xiaomi

Pozicioniranje

Poco pametni telefoni već su napravili veliku pometnju na našem tržištu. Proizvođač kao ciljnu grupu vidi one korisnike koji nisu navikli na kompromise i žele svestranost uređaja, bez obzira na način upotrebe, bilo da se radi o igrama, fotografisanju, ćaskanju preko instant messenger-a ili gledanju video zapisa. Postoje sličnosti sa Xiaomi, od kojeg je Poco postao nezavistan ne tako davno.

Sada je u pitanju nova prezentacija i novi uređaji sa modelima Poco X3 Pro i Poco F3. Junak današnje recenzije, moćan i moderan Poco F3 preuzeo je mesto F2 Pro modela, značajno različit od svog prethodnika i spolja i iznutra. Sledi blisko upoznavanje sa novim proizvodom i pokušaj njegove procene i izgleda na tržištu.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Oni koji pomno prate Xiaomi-jeve novosti prepoznaće Redmi K40 u ovom modelu. Uređaji su identični i spolja i iznutra. Rebrendirani pametni telefon dostupan samo u Kini, za globalna tržišta doneo je dve značajne promene: Poco F3 je dobio svetlo plavu verziju sa teksturiranim zadnjim panelom skrivenim ispod stakla ali više nema verzije sa 12 GB RAM-a.

Pametni telefon odmah predstavlja svoje adute. Zbog svoje dijagonale, prilično je kompaktan, tanko kućište (7.8 mm) sa obe strane je zaštićeno Gorilla Glass 5 staklom, okvir je napravljen od metala, postoji IP53zaštita i sve je kao što treba da bude. Taktilni osećaj ostavlja pozitivan utisak, kao i vizuelna komponenta. U toku testiranja korišćena je crna verzija pametnog telefona, kombinacija boja sa efektom ogledala daje hladan efekat hromirane površine.

Ali tu je i nedostatak: Poco F3 se vrlo lako zaprlja, zadnji panel uređaja trenutno biva prekriven otiscima, prljavštinom i prašinom. Maloprodajno pakovanje uključuje futrolu, što je pohvalno. Staklo je izdržljivo, tokom testiranja nije zabeležena pojava bilo kakvih ogrebotina i tragove. Iz iskustva korišćenja pametnih telefona sa takvim staklom sa zadnje strane, može se reći da Gorilla Glass 5 beleži rezultate pristojne zaštite nakon dve godine. S druge strane, Poco X3 Pro odlikuje šesta generacija ove zaštite, ali samo sa prednje strane.

Prednji panel se, osim malim izrezom, ističe i prednjom kamerom koju odlikuje 2.76 mm prečnik. Ova odluka ne uzrokuje mnogo negativnosti, ali teško da će umiriti one koji su dugo želeli da vide kamere ispod ekrana ili traže zamenu za uređaje sa kamerama koje lagano zastarevaju, Mi 9T ili Poco F2 Pro.

Sa zadnje strane vredi napomenuti jedinicu kamere, vizuelno sličnu rešenju kod modela Mi 11. Njegova debljina je manja od mnogih rešenja na tržištu, ali kada se kuca dok je telefon na ravnom položaju, dolazi do njihanja uređaja. Između dva velika sočiva nalazi se mrežica mikrofonskog sistema koji se koristi za snimanje zvuka prilikom snimanja video zapisa kao i „audio zum“ funkcija: omogućava vam pojačavanje jačine zvuka prilikom zumiranja vizira na izvor zvuka. Pored njega je ultra širokougaona kamera, malo desno je blic.

Kontrole su koncentrisane sa desne strane: postoji dvostruki taster za jačinu zvuka a taster za uključivanje, ujedno je i skener otiska prsta. Tasteri su tanki, tihog odgovora na pritisak, nema izreza za skener otiska prsta i sve izgleda osnovno. Čudno je što senzor nije na ekranu, očigledno je bočni položaj popularniji kod korisnika.

Iznad i ispod su prorezi za glasan i moćan zvučnički sistem, a pri maksimalnoj jačini ne dolazi do iskrivljenja zvuka. IR predajnik je skriven u jednom od otvora za zvučnik. Sa donje strane, pored konektora Tipa-C, nalazi se slot za dve SIM kartice; ne možete staviti memorijsku karticu. Za one kojima je potrebno više prostora, dostupna je 256 GB verzija, dok je nešto više od 225 GB dostupno korisniku.

Ekran

Za razliku od nešto starijih pametnih telefona, Poco F3 ekran izgleda vrlo, vrlo dobro. Koristi E4 AMOLED matricu koju je napravio Samsung, a efekat upotrebe takvog ekrana je gotovo zagarantovan. Široka je pokrivenost bojama i istinskom crnom, maksimalna osvetljenost iznosi 1300 nita a brzina osvežavanja je od 120 Hz pri normalnom radu do 360 Hz kada je reč o zoni dodira. Ekran je zaštićen filmom prosečnog kvaliteta, a na njemu se nalazi dobar oleofobni sloj.

Pri svakodnevnoj upotrebi, ekran izaziva izuzetno pozitivne emocije kako pri normalnoj upotrebi tako i u igrama. Pri direktnim sunčevim zracima beleži dobre rezultate, posebno ako podesite automatsku osvetljenost i automatsku temperaturu boje, a to podešavanje je takođe dostupno. Tamna tema na AMOLED-u izgleda luksuzno, softver ima mogućnost da sakrije izrez. Matrica zaslužuje pohvalu.

Kao i mnogi moderni uređaji, geometrija ekrana ne dozvoljava udobno korišćenje jednom rukom; za ovo je dostupan poseban režim softvera sa tri opcije za dijagonale aktivne zone prikaza. Tokom testiranja, 120 Hz korišćen je režim, ne postoji srednje podešavanje između njega i 60 Hz, što je zanimljiva činjenica.

Baterija

Uz sve ove mogućnosti, 4520 mAh kapacitet baterije deluje najskromnije, pogotovo ako se sećate iskustva sa igranjem igara preko mobilnih telefona sličnih karakteristika, u kojima su ugrađene baterije kapaciteta 6000 mAh. U stvari, Poco F3 je pokazao dobar nivo optimizacije sistema, u uobičajenim načinima upotrebe sa nekoliko messenger-a, sinhronizacija tri poštanska sandučeta i prosečna osvetljenost, ispostavlja se da dostiže jedan i po dan jednim punjenjem sa 4-5 sati rada ekrana u proseku dnevno. Prvih par dana tokom testiranja bilo je zabeleženo čudno pražnjenje od 7-9 odsto tokom noći bez mreže, ali onda se situacija popravila.

Dostupno je brzo punjenje od 33W koje pametni telefon puni za nešto manje od 50 minuta, što je prilično brzo. Oppo Reno5 beleži isti rezultat prilikom korišćenja 50W punjača. Prilikom igranja igara, pametni telefon će izdržati oko 10 sati, u zavisnosti od konkretne igre i podešavanja osvetljenosti.

Memorija, čipset, performanse

Poco F3 odlikuje egzotični Qualcomm Snapdragon 870 procesor koji se prvi put pojavio kod modela Motorola Edge S krajem januara. Očigledno je da će pametni telefon kompanije Poco biti prvi uređaj sa takvim procesorom na nekim tržištima, a ova pretpostavka može se napraviti izolovano od podataka o zvaničnom početku prodaje. Zanimljiva je frekvencija jezgra Cortex-A77, za sada je frekvencija manja, čak i u jezgru X1.

Čip je u osnovi overclockovana verzija Qualcomm Snapdragon 865, otuda podrška za ekrane do 144 Hz sa svim ostalim mogućnostima procesora. Nepotrebno je reći da isti PUBG na telefonu podržava teksture 4K kvaliteta i grafiku ultra frekvencije. Naravno, u ovom režimu ne može skočiti iznad 30 fps, a procesor se zagreva pri proseku od 64 stepeni, pri visokoj frekvenciji i maksimalna grafike je udobnija za sistem. Kod ostalih igara nema prepreka, osim onih za zahtevne igrače ali ipak bi bilo bolje obezbediti verziju sa 12 GB RAM-a.

Što se tiče brzine memorije, ovde je takođe sve dobro, LPDDR5 i UFS 3.1 ne izazivaju sumnje u performanse sistema. Pod opterećenjem se oseća toplota kućišta pored kamere. Testovi prigušivanja pokazuju ne baš obećavajuće rezultate, postoji mišljenje da će takve stvari biti rešene ažuriranjima a upravo je počela prodaja telefona. U okviru AnTuTu testa, v9 Poco F3 zabeležio je gotovo 700.000 poena, uprkos tome.

Rezimirajući, performanse su na visini, postoje određene zabrinutosti oko tog prigušivanja, dok sistem kontroliše i reguliše zagrevanje. Ljubitelji mobilnih igara bi definitivno trebali da obrate pažnju na ovaj model.

Opcije povezivanja

Što se tiče bežičnih komunikacija, dostupan je stabilni radni NFC i IR predajnik, GPS se brzo pokreće. Za one koji žele da sačekaju, tu je i podrška za 5G. Do sada je samo Wi-Fi 6 dostupan za takve korisnike.

Proizvođač nudi da neutrališe odsustvo 3.5 mm priključka glasnim i odličnim zvučnim stereo sistemom, odlikuje ga Dolby Atmos i Hi-Res sertifikat. Ako su žične slušalice vaš odabir, dostupan je adapter tipa C.

Kamere

Glavni sistem kamera predstavljen je skromnim setom od tri modula, telefoto i optička stabilizacija nisu dostupne, ali postoji zanimljiv tele-makro sočivo, pri dobrom osvetljenju možete napraviti odlične snimke kada se približavate subjektu.

Glavni 48MP modul je Sony IMX3582 Exmor RS, prisutan je i u okviru modela Samsung Galaxy A51, a koristi se i u Redmi Note 10. Za uređaje srednje kategorije ovo je održiva opcija bez uzimanja u obzir vodećih modela. Uz dobro osvetljenje, možete dobiti kvalitetne snimke i na glavnoj i na prednjoj kameri. HDR radi adekvatno i ne razlikuje ni po čemu od AI režima, razlika nije uvek uočljiva.

U sumrak ili pri slabom osvetljenju je malo teže. Rad u okviru noćnog režima je veoma dobar, nežno ublažava šum.

Ultra širokougaona kamera zbog svojih 8 MP se može pohvaliti zbog lepe slike koju beleži sa očuvanom geometrijom zgrade i perspektivom. Istovremeno, prenos boja se praktično ne razlikuje od glavnog sočiva.

Poco F3 u pravim rukama postaće alat za dobijanje prelepih fotografija i video zapisa, u podešavanjima ima mnogo opcija, filtera i režima. Aparat nudi veliki broj mogućnosti.
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.