Stari prikaz sajta klikom na Desktop verziju u dnu strane. Nemamo prodaju na rate. Isporuka po Srbiji za 24h. Porudžbine van radnog vremena direktno preko sajta ili porukom (sms, whatsup, viber)

Realme GT2 Pro

25.01.2023. // Proizvođač:

Realme pokušava da brzo prati put kojim su druge kompanije išle dugi niz godina. Važno je da svaki proizvođač ima vodeće modele u liniji uređaja, oni pokazuju tehničke mogućnosti kompanije, iako se često ne prodaju u velikoj meri. Ovo je svojevrsno obećanje budućnosti, korisnik ima alternativu i može izabrati uređaj druge klase. Fokus je, kao i ranije, na odnosu cene i onoga što uređaj nudi, ali zbog turbulencija na tržištu elektronike, ove godine situacija je drugačija. Ispostavilo se da će se ovaj uređaj takmičiti sa iPhone-om i Galaxy-om, ali ga je teško smatrati konkurencijom zbog drugačije percepcije brenda. Realme, kao i Xiaomi, do sada nije dorastao ovoj ligi.

Ako ignorišemo prodajnu cenu, može se reći da se GT2 Pro pokazao kao zanimljiv vodeći model sa dobrim hardverom, sa naglaskom u vidu mikroskopske kamere, ali ne i bez niza nedostataka koji proizilaze iz odabranih komponenti i dizajnerskih rešenja. Hajde da pogledamo uređaj detaljno.

Dizajn, dimenzije, pozicioniranje

Model je dostupan u dve verzije – od bioplastike, koja po teksturi podseća na papir i sa staklenom poleđinom (druga opcija je crni ili plavi uređaj). Malo se razlikuju po težini, ali mi se sviđa verzija "papir", veoma je prijatna u rukama.

Korišćena plastika donekle čini model da deluje jeftinije, materijal izgleda jeftino, kao da u rukama imate uređaj druge klase. Ali japanski dizajner Naoto Fukusava je radio na izgledu, njegov potpis je na zadnjoj strani. I, zanimljivo, na futroli koja je uključena u pakovanju, takođe je potpis prisutan na istom mestu.

Plastična površina je veoma praktična, ne ostavlja tragove ruku, ogrebotine se ne vide. Materijal je svakako dobar, ali izgled smartfona je mnogo inferiorniji u odnosu na prošlogodišnji GT, koji se primetno izdvajao među mnogim modelima, isto se ne može reći za GT2 Pro.

Estetika uređaja je prijatna, diskretan je, ali ima svoj karakter. Ali neće svi to moći da cene na taj način, biće neophodno skinuti futrolu kako bi se pokazala neobičnost leđa. Dizajn je neutralan i, kao rezultat, nije nezaboravan.

Blok kamere na zadnjoj strani je dobro dizajniran, štrči, ali ne smeta. Lako je izvaditi uređaj iz džepa, ništa se ne kači za ivice. Zbog zaobljenih leđa u ruci, uređaj savršeno leži. Njegove dimenzije su 163.2 x 74.7 x 8.2 mm, težina 189 grama (10 grama više u staklenoj verziji).

Na aluminijumskom ramu se vide antenski umetci, ima ih više desetina, a koriste se za različite tehnologije u zavisnosti od konkretnog zadatka. Programabilne antene su dobre jer kako god da podignete uređaj, on će i dalje raditi, ne bi trebalo da dođe do pogoršanja kvaliteta komunikacije. U praksi je skoro tako, postoji problem sa Wi-Fi (5 GHz), uređaj nema najstabilniji prijem, ne produžava kvalitet veze. Razlika je vidljiva u odnosu na običan GT, kao i modele drugih proizvođača. Postoji osećaj da kalibracija ne radi ispravno, ima mnogo smetnji, čak i kada pametni telefon jednostavno leži na površini, a ne u rukama. A ovo je u zoni pouzdanog prijema, ništa slično se ne primećuje na 2.4 GHz.

Još jedna karakteristika je prisustvo NFC-a, koji radi 360 stepeni, odnosno, u teoriji, možete dodirnuti uređaj bilo kojom stranom. U praksi, ovo funkcioniše samo za gornju polovinu pametnog telefona, možete dodirnuti barem zadnju, barem prednju površinu, NFC će raditi. Lepa funkcija koja će se svideti svima koji plaćaju kupovinu sa svog telefona.

Kontrole se nalaze na sledeći način. Sa leve strane je taster za kontrolu jačine zvuka, sa desne strane je taster za uključivanje/isključivanje.

Ležište za dve nanoSIM kartice (uređaj ne podržava eSIM) je na donjem kraju, odmah se vidi USB Tip C konektor, mikrofon i zvučnik, drugi mikrofon je postavljen na gornjem kraju. Gornji zvučnik se nalazi na prednjoj ploči iznad ekrana. Stereo zvučnici rade dobro, kada gledate filmove ne osećate nedostatke.

Za hlađenje prilično vrućeg procesora koristi se ploča od nerđajućeg čelika, dizajn je isti kao kod prethodnog GT-a, ali je ploča veća po površini, jer se kućište povećalo.

Nažalost, najnovije generacije Snapdragona se zagrevaju, i to se dešava sasvim nasumično, ovaj uređaj nije izuzetak. Zagrevanje se oseća i u običnim zadacima, nema iznenađenja. A ako ste navikli da igrate zahtevne igre, onda se pripremite za činjenicu da će se uređaj zagrejati i takođe brzo isprazniti.

Za delimično suzbijanje toplote, softver ima GT režim, u kome je procesor ograničen u frekvenciji takta, druga podešavanja su takođe uvrnuta na srednje vrednosti. Štaviše, predlaže se da se ovaj režim automatski isključi nakon 15 minuta.

Problem je što leti u ovom režimu i tokom normalnih zadataka, uređaj može da se zagreje, radi primetno manje sa jednim punjenjem. Zbog toga sistem i dalje onemogućava GT režim ili pojedinačne funkcije, što stvara zabunu. GT režim je podrazumevano onemogućen.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, radi brzo i besprekorno. Ali više volim otključavanje licem, koje koristim.

Nema zamerki na kvalitet izrade uređaja, sve je na nivou, nema šta da se zameri.

Ekran

Ukratko tehničke specifikacije: 6.7 inča, 1140x3216 piksela, AMOLED LTPO2, brzina osvežavanja 120Hz, brzina uzorkovanja sloja dodira do 1000Hz, odnos 25:9, gustina piksela 509 ppi, 100% DCI-P3, svetlina ekrana 1400 nita, AlwaysOn Display, dva RGB senzora i senzor svetlosti.

U podešavanjima uvek možete uključiti frekvenciju od 120Hz, ili je možete podesiti da se uključuje automatski, druga opcija je poželjna jer će baterija duže trajati.

Nažalost, 120Hz radi proizvoljno, ovde je u pitanju LPTO2 ekran, koji vam omogućava da postignete dinamičku brzinu osvežavanja od 1 do 120Hz. I ovo je dobro, ali ponekad je uključena niska frekvencija, što je veoma primetno kada se krećete po listama. Postoji osećaj da ograničenja počinju da funkcionišu kada se uređaj zagreje, odnosno da se usporava nakon deset minuta rada ili možda neće to učiniti ako je prilično hladan.

Uređaj je dobar u pogledu mogućnosti ekrana, pomalo podseća na Samsungove vodeće modele – postoje dva RGB senzora (prednji i zadnji), osvetljenost se bira u zavisnosti od spoljašnjih uslova. Kvalitet boja je odličan, ali se primetno razlikuje od prethodnog GT-a, u direktnom poređenju je primetan, a meni se više sviđaju podešavanja ekrana u prvom GT-u. Ali maksimalna osvetljenost do 1400 nita je iskreno dobra, ekran se savršeno vidi na suncu.

Sviđa mi se funkcija AlwaysOn Display, početni ekrani i opcije sata su dobri. Ali ako uređaj neko vreme leži nepomičan, ekran postaje prazan. Takođe primećujem nisku osvetljenost u ovom režimu, očigledno nije dovoljna.

Uređaj koristi poseban program kako bi fotografije i video snimci na ekranu izgledali svetlije, njegov rad je primetan na video snimku.

Sviđa mi se ekran kod ovog modela, odličan po svojim karakteristikama, ali utisak kvari softver, prečesto se sa 120Hz spusti na 60Hz. Problem je generalno tipičan za kineske proizvođače, davno je postao problem pametnih telefona kompanije Xiaomi. Nešto se ne može konfigurisati, a ovi nedostaci se primećuju.

Baterija

Ugrađena baterija se sastoji od dve fizičke baterije, njen kapacitet je 5000 mAh. Dolazi sa Dart punjačem od 65W za 33 minuta za 100% punjenje.

Nažalost, postoji isti minus koji je bio u GT-u, citiraću tu recenziju:

„Minus modela na koji sam slučajno naišao. Ostavio sam uređaj kod kuće i otišao na odmor na nedelju dana, kada sam se vratio, standardno punjenje je treperilo prvih deset minuta i odbijalo da napuni uređaj. Morao sam da ga pokreneom sa običnog punjača drugog proizvođača (ne tako brzo). Onda sam nastavio sa punjačem uređaja. Mali, ali dosadan problem.

Sam ću dodati da se u GT/GT2 Pro može desiti da drugi punjač ne može da puni bateriju, potreban vam je upravo originalni punjač uređaja. To jest, moraćete da nosite prilično veliki punjač sa sobom.

Govoreći o autonomiji pametnog telefona, ako uzmemo prosečne pokazatelje mešovite upotrebe bez igrica i zahtevnog softvera, onda je sasvim realno dobiti dan i po rada sa 6-7 sati rada uključenog ekrana, ako malo smanjite osvetljenost i ne koristite bežične protokole, onda možete doći do kraja drugog dana rada. Situacija je već poznata, pokazatelji su adekvatni.

Memorija, čipset, performanse

Uređaj je dostupan u nekoliko verzija. Memorija je brza, i RAM i interna, što veoma dobro utiče na performanse sistema. Nažalost, podrška za memorijske kartice uopšte ne postoji.
Cene na sajtu i oglasnim porukama su informativnog karaktera i podložne su dnevnim promenama. Cene su izražene u eurima radi lakšeg snalaženja. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima. Objavljene cene su bez pdv-a. Ne garantujemo 100% tačnost objavljenih podataka. Teleko Plus posluje po principu subagenture - poručivanja modela. Postoji mogućnost da nemamo sve oglašene modele na lageru.